Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Boekelo - Haaksbergen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Boekelo - Haaksbergen

Spoorlijn Doetinchem - Hengelo.png

Opening 15 juli 1885
Sluiting
Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Oost Nederland
Van
naar
Station Boekelo
Station Haaksbergen
Aantal huidige stations 3
Status in gebruik door MBS
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De spoorlijn Boekelo - Haaksbergen is een restant van de spoorlijn van Doetinchem naar Hengelo van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS). Deze voormalige lijn is in twee fasen geopend. Op 15 oktober 1884 werd het traject station Ruurlo - station Hengelo in gebruik genomen en op 15 juli 1885 is het traject van Ruurlo naar station Doetinchem geopend.

De lijn sloot in Ruurlo aan op de spoorlijn Zutphen - Winterswijk. Vroeger kon je vanaf Winterswijk via Doetinchem helemaal door naar Enschede en Oldenzaal en voor Hengelo moest je overstappen op Boekelo.

Tussen 1936 en 1945 is de oorspronkelijke lijn in delen gesloten om in 1948 weer te openen. In 1972 is vrijwel de gehele lijn gesloten. Tussen Boekelo en Haaksbergen rijdt sinds 23 juni 1989 de museumstoomtrein van de MBS. Er is geen aansluiting meer met de rest van het spoorwegennet meer. Verderop is er ook nog een stukje spoor dat gebruikt wordt voor een 'fietstreintje' (Spoorfietsen Hengelo - Twekkelo).

Verder zijn er nog een aantal stations bewaard gebleven, echter met een andere functie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Boekelo_-_Haaksbergen&oldid=760213"