Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Spinet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spinet gebouwd in 1765 door Johann Heinrich Silbermann uit Eisenach, Duitsland.

Een spinet (ook wel gespeld als spinnet, of spinetta in het Italiaans) is een kleiner type klavecimbel of ander toetsinstrument, zoals een piano of orgel.

Wanneer de term spinet wordt gebruikt om een ​​klavecimbel aan te duiden, wordt meestal het bentside-spinet bedoeld, en dat wordt hier beschreven.

Het spinet deelt de meeste kenmerken met het grote klavecimbel instrument, inclusief de manier van geluid maken, zangbodem en kastconstructie. Wat het spinet voornamelijk onderscheidt, is de hoek van het klavier ten opzichte van de snaren: terwijl bij een klavecimbel van volledige grootte de snaren in dezelfde lijn ten opzichte van het toetsenbord staan en in een virginaal staan ze haaks ten opzichte van het toetsenbord, in een spinet staan ​​de snaren onder een hoek van ongeveer 30 graden ten opzichte van het toetsenbord, naar rechts gaande.

De vorm van een spinet is ongeveer driehoekig. De kant aan de rechterkant is meestal iets gebogen en buigt weg van de speler naar de rechterachterhoek. De langste zijde grenst aan en parallel aan de bassnaren, van de rechter achterhoek naar een locatie aan de linkerkant van de speler. De voorkant van het spinet bevat het toetsenbord. Typisch zijn er zeer korte zijden rechts achter en links, die de bentside met de lange zijde en de lange zijde met de voorkant verbinden.

Schematische weergave van de vijzels en snaren van een spinet

Het andere belangrijke iets van het ontwerp van het spinet is dat de snaren in paren zijn gerangschikt. De opening tussen de twee snaren van een paar is ongeveer vier millimeter en de grotere opening tussen de paren is ongeveer tien. De vijzels (die mechaniekjes die de snaren plukken) zijn ook in paren gerangschikt, en in de bredere opening geplaatst. Ze zijn in tegengestelde richting gericht en plukken de aangrenzende draad aan weerszijden van de bredere opening. Het feit dat de helft van de openingen vier millimeter is in plaats van tien, maakt het mogelijk om meer snaren samen te voegen in een kleinere behuizing.

De hoek van de snaren ten opzicht van het toetsenbord had ook gevolgen voor de toonkwaliteit: in het algemeen was het niet mogelijk om de aanslagpunten zo dicht bij de noot te maken als bij een gewoon klavecimbel. Spinetten hadden dus normaal gesproken een iets andere toonkwaliteit. Spinets hadden ook kleinere klankborden dan gewone klavecimbels en hadden normaal gesproken een zwakker geluid. Om deze redenen was het spinet normaal gesproken slechts een huishoudelijk instrument, gekocht om geld te besparen en huiselijke ruimte te behouden.


Gebruik

De spinet had dezelfde functie als het klavecimbel, maar nam minder ruimte in en was goedkoper. Je zou de spinet en het virginaal kunnen vergelijken met de hedendaagse buffetpiano die ook minder ruimte inneemt dan een vleugel. Het werd in de periode van de barokke muziek voor kamermuziek gebruikt door de betere kringen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spinet&oldid=663947"