Sering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sering
Syringa

Lilac (2).jpg

Leefgebied Zuidoost-Europa
Leefomgeving tuinplant
Behoort tot de Olijffamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Sering, of Syringa vulgaris, is een plant uit de familie van de Olijffamilie. Een sering is komt voor in de vorm van een boom of struik. De Sering is een geslacht van 12 momenteel erkende soorten bloeiende houtachtige planten. Deze seringen zijn inheems in bossen en struikgewas van Zuidoost- Europa tot Oost- Azië, en komen vooral in de bergen voor. Ze worden op grote schaal en algemeen gekweekt in gematigde streken elders.

Het geslacht is het nauwst verwant aan de liguster (Ligustrum).

Het zijn kleine bomen , variërend in grootte van 2 tot 10 meter. Een sering heeft lichtgroene, gladde bladeren. Deze hebben de vorm van een hart en vallen er in de herfst af. Tussen april en mei bloeit de sering. De bloemen zijn klein en komen in trossen voor. Deze verschijnen in het voorjaar (half april). Eén zo'n bloemetje heeft de vorm van een trechter. De bloemen zijn roze, paars of wit.

De vrucht is een droge, bruine capsule, die op een gegeven moment in het najaar in tweeën splitst om de twee gevleugelde zaden vrij te geven.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sering&oldid=779671"