Romeinse groet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Romeinse groet op het schilderij De eed van de Horatii van Jacques-Louis David uit 1784. Dit schilderij is een van de bekendste en vroegste uitbeeldingen van de Romeinse groet. Op het schilderij zie je de drie broers Horatti die de groet uitbrengen als zij hun zwaarden pakken om Rome te beschermen. Het schilderij is historisch incorrect: De Romeinen hadden geen Romeinse groet.

De Romeinse groet is een groet. De groet werd aan het einde van de 17e eeuw bedacht door toneelspelers die Romeinen uitbeelden. Volgens de toneelspelers zouden Romeinen elkaar op die manier begroeten. Hier is echter geen historisch bewijs voor. De Romeinse groet heeft daarom geen Romeinse oorsprong. De enige plaats waar de Romeinse groet in de Romeinse kunst afgebeeld staat is de zuil van Trajanus. Dat gaat echter slechts om één reliëf. Later werd de groet ook in de beeldhouwkunst en de schilderkunst overgenomen.

De Romeinse groet heeft invloed gehad op verschillende groeten. Hoewel die groeten allemaal op elkaar lijken, is de context verschillend:

  • De Bellamy-groet: In 1892 werd de Bellami-groet in de Verenigde Staten bedacht. Die groet werd gedaan voor de Amerikaanse vlag. Het was een teken van trouw aan het vaderland. Na de Tweede Wereldoorlog verdween die groet.
  • De Olympische groet: In de beginjaren van de Olympische Spelen werd de Romeinse groet gebruikt onder spelers. De groet verdween na de Tweede Wereldoorlog.
  • De fascistische groet: De Romeinse groet werd overgenomen door het fascistische regime van Benito Mussolini in Italië. Het fascistisch gebruik van de groet wordt toegewezen aan de Italiaanse schrijver Gabriele D'Annunzio. Mussolini nam veel Romeinse symboliek over. Volgens de Italiaanse fascisten werd de groet daadwerkelijk in het Romeinse Rijk gebruikt, maar hier is geen bewijs voor. Fascistische groepen in Roemenië, Spanje, Frankrijk, België en Nederland namen de groet later over.
  • De Hitlergroet: De fascistische groet werd later overgenomen door de nazi's. De groet werd uitgebracht ter ere van Adolf Hitler. Vaak werd de groet uitgebracht met de zin "Heil Hitler!" of "Sieg Heil!".

Vanwege het fascistische en nazistische gebruik wordt de Romeinse groet tegenwoordig als een problematisch en omstreden groet gezien. In verschillende landen is de groet verboden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Romeinse_groet&oldid=913795"