Roemeens-Orthodoxe Kerk
De Roemeens-Orthodoxe Kerk (Roemeens: Biserica Ortodoxă Română) is een kerkgenootschap met eigen bestuur dat behoort tot de Oosters-Orthodoxe Kerk. De Roemeens-Orthodoxe Kerk is voornamelijk actief in Roemenië en buurland Moldavië. Ook heeft het gelovigen in andere landen, voornamelijk Hongarije en Servië. Een meerderheid van de Roemenen en Moldaviërs is aanhanger van de Roemeens-Orthodoxe Kerk. In 2008 had de kerk zo'n 18 miljoen gelovigen.
De Roemeens-Orthodoxe Kerk werd zelfstandig in 1864. Rond deze tijd werd ook het land Roemenië gesticht. De zelfstandigheid werd pas in 1885 erkend door het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel erkend. Sinds 1925 mag het hoofd van de kerk zich een patriarch noemen. Tijdens de communistische periode was de kerk niet verboden. In tegendeel zelfs, de Roemeens-Orthodoxe Kerk werkte nauw samen met de communistische regering. De Roemeens-Orthodoxe Kerk was het enige geloof wat tussen 1948 en 1989 toegestaan was in Roemenië.
De diensten van de kerk worden in het Roemeens gehouden en de hoofdzetel is in Boekarest. Na de Russisch-Orthodoxe Kerk is de Roemeens-Orthodoxe Kerk de grootste oosters-orthodoxe kerk ter wereld.
Bestuur
In Roemenië
De Roemeens-Orthodoxe Kerk wordt bestuurd door een patriarch. Sinds 2007 is dit patriarch Daniël van Roemenië. De patriarch is ook de aartsbisschop van Boekarest en metropoliet van de regio's Walachije en Dobroedzja. Een metropoliet is het hoofd van een bepaalde kerkprovincie. In Roemenië zijn er vijf van deze provincies:
- Walachije en Dobroedzja
- Moldavië en Boekovina (hierbij gaat het om de Roemeense landstreek Moldavië en niet het land Moldavië!)
- Ardeal (oftewel Transsylvanië)
- Oltenië
- de Banaat
Deze provincies zijn weer onderverdeeld in 27 bisdommen, die elk door een bisschop bestuurd worden.
Buiten Roemenië
Natuurlijk heeft de kerk ook buiten Roemenië gelovigen. Hierdoor zijn er enkele speciale provincies buiten Roemenië:
- de autonome metropolie van Bessarabië (oftewel het huidige land Moldavië)
- het aartsbisdom van Amerika en Canada
- de metropolie voor Duitsland en Centraal-Europa
- het aartsbisdom voor West- en Zuid-Europa
- het bisdom voor Servië
- het bisdom voor Hongarije
- een aantal kleinere gemeenschappen in Australië en Nieuw-Zeeland
Ook in Nederland zijn er Roemeens-Orthodoxe kerken, zoals in Schiedam.
De Roemeens-Orthodoxe Kerk heeft een conflict met de Russisch-Orthodoxe Kerk over Moldavië. Beide kerken willen namelijk zeggenschap over de gelovigen in Moldavië. Hierdoor zien beide kerken Moldavië als onderdeel van hun gebied.