Regionale ongelijkheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Regionale ongelijkheid is de ongelijkheid tussen verschillende regio's binnen een land. Regionale ongelijkheid wordt vaak weergeven door middel van kaarten met de deelgebieden van een land. De deelgebieden hebben dan vaak een kleur die het bruto regionaal product weergeven in vergelijking met elkaar.

Regionale ongelijkheid komt zowel in arme als rijke landen voor, in verschillende mate. In Nederland is de regionale ongelijkheid vooral te merken tussen het rijkere westen en het armere oosten. Op Europees niveau valt dit verschil echter mee. Grote is het Belgische verschil tussen het rijkere Vlaanderen en het armere Wallonië. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Italië merken een groot verschil tussen streken in hun land.

In ontwikkelingslanden ontstaat vaak ook een hele grote regionale ongelijkheid. Dit komt doordat vaak alleen de gebieden die voor bedrijven aantrekkelijk zijn zich ontwikkelen, terwijl andere gebieden achterblijven. Deze regionale ongelijkheid wordt vaak in de loop een land zich ontwikkeld opgelost, maar kan soms ook tot oorlogen en opstanden leidden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regionale_ongelijkheid&oldid=515407"