Protesten in Bangladesh (2022-2024)
Tussen 2022 en 2024 waren er veel protesten in Bangladesh. De protesten waren gericht tegen het beleid van de regering van Hasina Wajed, tussen 2009 en 2024, en daarvoor tussen 1996 en 2001 de premier van Bangladesh. De protesten leidden uiteindelijk tot het aftreden van premier Wajed op 5 augustus 2024.
De eerste ronde van protesten vond plaats tussen 10 december 2022 en de Bengaalse parlementsverkiezingen op 7 januari 2024. De protesten waren toen vooral algemeen gericht op de autoritaire regering van Wajed en de corruptie en Bangladesh.
De tweede ronde van protesten ontstond vanaf 6 juni 2024 en richtte zich vooral op het beleid van de regering. Wajed voerde namelijk beleid waarbij 30 procent van alle belangrijke overheidsfuncties automatisch gingen naar veteranen (mensen die in het Bengaalse leger hadden gezeten) en hun kinderen.
Achtergrond
De eerste ronde van de protesten richtte zich tegen het feit dat er sinds 2014 geen vrije en eerlijke verkiezingen in Bangladesh zijn geweest, waardoor de Bengaalse Volksliga, de partij van Wajed, lang aan de macht kon blijven. Leden van de Bengaalse Nationalistische Partij, een belangrijke oppositiepartij, werden bij de verkiezingen in 2014 aangevallen. Daarnaast werd er sinds 2014 gefraudeerd bij de verkiezingen, waardoor de Volksliga ze steeds won.
Tussen 6 juni 2024 en 5 augustus 2024 werd er vooral gedemonstreerd tegen het voorkeursbeleid voor veteranen. In 2018 en 2013 waren er ook al protesten tegen dit beleid. Veel jonge Bengalen en studenten waren het niet mee eens met dit voorkeursbeleid voor veteranen, omdat 40 procent van alle jongeren geen werk had.
Verloop
De demonstraties begonnen op 6 juni 2024 en waren eerst vreedzaam. De studenten demonstreerden tegen het voorkeursbeleid van de regering en tegen corruptie. De eerste demonstraties begonnen al na de oneerlijke parlementsverkiezingen in 2024. Het werd leden van de oppositie bij die verkiezingen namelijk moeilijk gemaakt om mee te doen. Ze werden namelijk geïntimideerd of aangevallen.
De demonstraties werden gewelddadig nadat Wajed aan de politie de opdracht gaf om een demonstratie aan de Universiteit van Dhaka met geweld neer te slaan. Meer dan 10.000 studenten werden opgepakt en 400 demonstraten werden gedood. Het Hooggerechtshof van Bangladesh oordeelde dat het voorkeursbeleid van Wajed moest veranderen: in plaats van 30 procent moest slechts 5 procent van alle overheidsbanen naar veteranen gaan. Voor veel demonstranten was de maat echter vol door het politiegeweld. Bovendien waren zij ook ontevreden over de oneerlijke verkiezingen en Wajeds autoritarisme; Wajed regeerde het land met ijzeren vuist.
Gevolgen
Op 5 augustus 2024 trad Hasina Wajed af als premier van Bangladesh. Ze vertrok in een helikopter en vluchtte naar India.
In de tussentijd heeft het leger de macht in Bangladesh. Waker oez-Zaman, de hoogste generaal van Bangladesh, gaf aan dat hij aan de president zou vragen om een tijdelijke regering te vormen. Daarnaast beloofde hij dat er een onderzoek zou komen naar politiegeweld.
Na het aftreden van Wajed werd het Bengaalse parlement, de Jatiya Sangsad Bhaban, bestormd door demonstranten. Zij vielen het gebouw binnen. Ook vielen ze de woning van oud-premier Wajed binnen. De demonstranten namen meubels en voedsel mee uit haar woning. Het leger riep op tot kalmte en vroeg om het vertrouwen van het volk.
Op 6 augustus 2024 kondigde het leger aan dat de nieuwe tijdelijke regering zal worden geleid door Mohammed Yunus. Yunus is een Bengaalse econoom en bankier, en won in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede.
Bronvermelding
- Ahmed, R. & Ellis-Petersen, H. (2024, 26 juli). Bangladesh student protests turn into ‘mass movement against a dictator’. The Guardian. [1] (Engelstalig)
- Alam, J. & Pathi, K. (2024, 5 augustus). Prime Minister Sheikh Hasina Resigns and Leaves Bangladesh, Ending 15-year Rule. The Diplomat. [2] (Engelstalig)
- Alam, J. & Pathi, K. (2024, 5 augustus). Sheikh Hasina came back from tragedy to lead Bangladesh — until protests forced her to flee. Associated Press. [3] (Engelstalig)
- Alam, J., Saaliq, S. & Garjon, A.E. (2024, 21 juli). Bangladesh’s top court scales back government jobs quota after deadly unrest that has killed scores. Associated Press. [4]
- Paul, R. & Ganguly, S. (2024, 6 augustus). Bangladesh PM Sheikh Hasina flees, army says interim government to be formed. Reuters. [5] (Engelstalig).
- Sud, V. & Xiong, Y. (2022, 11 december). Tens of thousands protest in Bangladesh to demand resignation of Prime Minister Sheikh Hasina. CNN. [6] (Engelstalig)
- Vock, I. & Ethirajan, A. (2024, 5 augustus). Euphoria in Bangladesh after PM Sheikh Hasina flees country. BBC News. [7] (Engelstalig)