Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt de komende tijd een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg

Pripjatmoerassen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Pripjatmoerassen in Wit-Rusland

De Pripjatmoerassen is een groot moerassengebied op de grens van Oekraïne en Wit-Rusland. Ook liggen de moerassen voor een klein gedeelte in buurland Polen De moerassen zijn vernoemt naar de Pripjat-rivier, de door het gebied heen stroomt. Het gebied behoort tot de regio Polesië. De Pripjatmoerassen zijn een van de grootste moerasgebieden van Europa.

De moerassen zijn over de afgelopen 100 jaar erg veranderd. Vooral in het oosten zijn de moerassen steeds kleiner geworden door de landbouw. Toch wonen er maar weinig mensen in de Pripjatmoerassen. De enige steden in het gebied liggen in Wit-Rusland; dit zijn Brest, Pinsk en Mozir. De moerassen zijn namelijk erg moeilijk om doorheen te komen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers hier ook erg veel moeite om er doorheen te komen.

De Oekraïense stad Tsjernobyl ligt ook in de moerassen. In 1986 vond hier de kernramp van Tsjernobyl plaats, waardoor een groot deel van de moerassen radioactief werden. Hierdoor het oostelijke gedeelte van de moerassen afgesloten.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pripjatmoerassen&oldid=707596"