Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt de komende tijd een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg

Pripjat (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Pripjat

De Pripjat is een rivier die stroomt door Oekraïne en Wit-Rusland. De rivier stroomt voor een groot gedeelte door de Pripjatmoerassen, die naar de rivier vernoemd zijn. De Pripjat ontspringt in het Poolse plaatsje Włodawa, een paar kilometer van de grens met Wit-Rusland. Via de stad Brest stroomt de rivier naar Wit-Rusland en vervolgens weer terug naar Oekraïne. Bij de Oekraïense hoofdstad Kiev mond de rivier uit in de Dnjepr. De Pripjat is zo'n 761 kilometer lang.

De Wit-Russische steden Pinsk en Mozir liggen beide aan de Pripjat. Ook de Oekraïense stad Pripjat ligt aan de rivier. Deze stad is sinds 1986 onbewoond na de kernramp van Tsjernobyl. Een groot deel van het stroomgebied in Oekraïne is hierdoor onbewoond en niet toegankelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pripjat_(rivier)&oldid=707649"