Plan Dalet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In het lichtblauw staat het gebied aangegeven dat met het Plan Dalet is ingenomen.

Het Plan Dalet (Nederlands: 'plan D') was een plan van de Hagana, een millitante organisatie die de Joodse nederzettingen in Palestina verdedigde. Het plan werd voor de start van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 opgesteld. De inleiding van het plan luidde als volgt:

Aanhalingsteken openen

Het doel van het plan is om de controle te verkrijgen over de gebieden van de Joodse staat en zijn grenzen te verdedigen. Tevens is het streven controle te verkrijgen over Joodse nederzettingen en bevolkingsconcentraties buiten de grenzen van de Joodse staat tegen reguliere, semi-reguliere en kleine troepenmachten van bases buiten of binnen de staat, de hiaten op te vullen van de voorafgaande drie plannen [(de plannen Alef, Beth en Gimmel)] en ze daarmee beter aan te passen aan de situatie die verwacht wordt te zijn verworven aan het einde van het Britse bewind in het gebied.

Aanhalingsteken sluiten

Het eerste onderdeel van het plan was operatie-Nachsjon. Het doel van deze operatie was om door Palestijns gebied een vrije weg te maken, zodat Tel Aviv en Jeruzalem met elkaar konden worden verbonden. Het gebied werd verdedigd door soldaten van Abd al-Qader al-Hoesseini, een van de Arabisch-Palestijnse leiders. De operatie mislukte eerst en zesendertig Haganaleden kwamen om het leven. Uiteindelijk verliep de organisatie goed voor de Hagana en slaagde ze erin om het Arabisch-Palestijnse dorp Qastal te bereiken. Hierbij kwam al-Qader al-Hoesseini om. De Palestijnse dorpen rondom Qastal werden omsingeld en gesloopt, waarbij de bevolking ze moest ontvluchten.

Volgens historici Ilan Pappé en Walid Khalidi was het doel van Plan Dalet om het gebied van Palestijnse Arabieren te veroveren en hen te verdrijven. Het Bloedbad van Deir Yassin wordt door Pappé als voorbeeld genoemd. Zijn belangrijkste argument hiervoor is dat de bevelen die gegeven zijn aan de Palmach (de elite-eenheid van de Hagana) vermeldden dat het hoofddoel was om de dorpen te vernietigen en de inwoners te verdrijven. In het Plan zelf stond nog dat een Arabisch-Palestijns dorp zich kon overgeven, maar dat kwam niet terug in de bevelen.

Historici Benny Morris en Issa Khalaf spreken dit tegen, en stellen dat de uitvoering van het Plan Dalet een logisch gevolg van de oorlog was.

Zie ook

Bronvermelding

  • Khalaf, I. (1991). Politics in Palestine: Arab Factionalism and Social Disintegration, 1939-1948. Verenigde Staten, New York, Albany: State University of New York Press (ISBN: 9-780-7914-0708-0).
  • Khalidi, W. (1988). Plan Dalet: Master Plan for the Conquest of Palestine', Journal of Palestine Studies 18(1), p. 4-33. [1]
  • Pappé, I. (2007). The Ethnic Cleansing of Palestine. Verenigd Koninkrijk, Londen: Oneworld Publications Limited, p. 15-22, 28, 60-80, 88 (ISBN: 9-781–7807-4056–0). [2]
  • Plan Dalet (1948), pp. 24-33. [3]
  • Shavit, A. (2004). Survival of the Fittest? An Interview with Benny Morris. Haaretz. [4].
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Plan_Dalet&oldid=727670"