Phishing

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Phishing is een vorm van internetfraude. Oplichters proberen hierbij mensen op te lichten door hen naar een valse versie van een echte website te lokken. Hierbij is het doel dat de mensen zonder dat ze in de gaten hebben dat de website vals is inloggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord of creditcardnummer. De oplichter(s) krijgen hierbij de inloggegevens tot zijn of haar beschikking. Vaak proberen de oplichters hiermee geld te verdienen door geld van het rekeningnummer af te schrijven.

Doordat oplichters zich voordoen alsof ze een bedrijf zijn (Bank, overheid etc), is het ook een vorm van valsheid in geschrifte (overtreding van art. 225 van het Wetboek van Strafrecht). Dit is dus strafbaar. Zo is een Amsterdammer in 2022 voor 3 jaar cel veroordeeld omdat hij tienduizende mensen een mail had gestuurd met met een valse betalingsherinnering van de ANWB. Hij deed zich voor als een medewerker en maakte hierbij misbruik van het logo van de ANWB. Ook kreeg hij een fikse boete.

Vooral voor oudere mensen is dit een vorm van cibercriminaliteit waarbij ze vaak veel geld wordt afgetroggeld.

Let dus goed op als je een dergelijk verzoek gemaild krijgt. Vaak zitten er taalfouten in het bericht en wordt je alleen met je e-mail aangesproken. Klik niet op links en je kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.

Ga je met de muisaanwijzer over het adres van de afzender (NIET aanklikken), dan zie je vaak dat het niet van het bedrijf is en dat de mail zelfs uit het buitenland afkomstig kan zijn.

Wanneer je zo'n valse e-mail krijgt, waarschuw dan de organisatie uit wiens naam je de mail hebt gekregen. Meld phishing ook altijd bij de Fraudehelpdesk.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Phishing&oldid=799821"