Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Diefstal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Diefstal is het stiekem ongevraagd afpakken van de bezittingen van een ander, die niet van jou zijn of waren. Iemand de diefstal pleegt wordt een dief genoemd. Diefstal is verboden en je kunt er dus straf voor krijgen. Welke straf er precies op diefstal staat, is per land verschillend. Afhankelijk van hoe ernstig de diefstal is krijgt een dief in Nederland en België meestal een boete of een gevangenisstraf. Kinderen of jongeren tot 18 jaar die diefstal plegen, krijgen vaak een werkstraf of een leerstraf. Diefstal is een misdrijf en een strafbaar feit.

Soorten diefstal

Er zijn veel verschillende soorten diefstallen. Een winkeldiefstal is bijvoorbeeld een diefstal vanuit een winkel. Dit kan zowel tijdens openingstijd als na sluitingstijd zijn. Dan wordt het meestal een winkelinbraak genoemd. Een woninginbraak is een inbraak in een woning. Wanneer er geen 'braaksporen' worden aangetroffen en de dief dus niet een deur of raam heeft hoeven forceren om binnen te komen, wordt dit ook wel insluiping genoemd.

Tegenwoordig worden ook wel de termen snelkraak (of 'hit-and-run', waarbij in zeer korte tijd een overval of diefstal gepleegd wordt, waarna men vlucht. Een ramkraak is een inbraak waarbij met meestal een auto een deur, muur of raam wordt geforceerd om zo de spullen te stelen. Bij geldautomaten wordt soms ook van een plofkraak gesproken, als men de geldautomaat opblaast om zodoende bij het geld in de automaat te kunnen komen.

Stroperij valt, hoewel dit vreemd lijkt, ook onder diefstal. Moord op dieren is namelijk niet apart strafbaar gesteld. Dierenmishandeling is wel strafbaar]].

Weetjes

  • Iemand die alleen spullen steelt met weinig financiële waarde wordt een kruimeldief genoemd.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Diefstal&oldid=694084"