Opossummuizen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opossummuizen
Caenolestidae

Caenolestes sangay. Foto Jorge Brito.jpg

Onbekend
Leefgebied Andesgebergte, Zuid-Amerika
Leefomgeving ontoegankelijk berglandschap
Behoort tot de buideldieren

Caenolestes AD.png

Portaal Portal.svg Biologie

opossummuizen of spitsmuisopossum (Caenolestidae) is een familie van de orde Paucituberculata (Zuid-Amerikaanse buideldieren). Er zijn nog maar 7 soorten in leven. Deze soorten kom je vooral tegen in de Andes. De dieren zijn zo'n 10,5 tot 13,5 cm lang met nog een staartlengte van ongeveer 6,5 tot 12,5 cm. Verder hebben ze kleine, zwakke tanden.

Het zijn kleine, spitsmuisachtige buideldieren (zoogdieren) die beperkt zijn tot het Andesgebergte in Zuid-Amerika.  Ze leven in ontoegankelijke bos- en graslandgebieden van de Hoge Andes.

Spitsmuisbuidelratten (ook bekend als rattenbuidelratten of caenolestiden ) zijn ongeveer zo groot als een kleine rat (9-14 cm lang), met dunne ledematen, een lange, puntige snuit en een slanke, harige staart. Ze zijn grotendeels vleeseters en jagen actief op insecten, regenwormen en kleine gewervelde dieren. Ze hebben kleine ogen en slecht zicht, en jagen in de vroege avond en 's nachts, waarbij ze hun gehoor en lange, gevoelige snorharen gebruiken om prooien te lokaliseren. Ze lijken een groot deel van hun leven door te brengen in holen en op start- en landingsbanen van vliegvelden. Net als verschillende andere buideldieren hebben ze geen echte buidel, en het lijkt erop dat vrouwtjes de jongen niet constant dragen, waardoor ze mogelijk in het hol achterblijven.

Grotendeels vanwege hun ruige, ontoegankelijke leefgebied is er zeer weinig over ze bekend en worden ze traditioneel als zeldzaam beschouwd. Verschillende ecologische factoren, waaronder de dichtheid van het bos, dragen bij aan het deel van de bossen dat de spitsmuisbuidelratten bezetten. Recente studies suggereren dat ze vaker voorkomen dan werd gedacht.

taxonomie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opossummuizen&oldid=775325"