Nikolaas Copernicus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicolaas Copernicus

Nicolaas Copernicus werd geboren in 1473 in Thorn. Dat ligt nu in Polen, maar behoorde in zijn tijd aan het Heilige Roomse Rijk, ongeveer wat nu Duitsland is met wat omliggende gebieden. Hij stierf in 1543 in Frauenburg, het toenmalige Pruisen. Hij was een katholiek geestelijke die zich veel bezighield met wetenschap. Vooral astronomie interesseerde hem. Hij bestudeerde de boeken van Ptolemeus die gingen over alle sterren aan de hemel en sterrenbeelden. Daar stond ook veel over astrologie in.

Copernicus had het idee dat de boeken van Ptolemeus niet helemaal klopten. Daarin stond dat de aarde het middelpunt in het universum was. Als God het universum zo volmaakt had geschapen, waarom maakten de planeten dan zo een rare bewegingen, zo vroeg hij zich af. Copernicus kwam met een nieuwe theorie. Daarin stond de zon in het middelpunt van het universum. Bovendien draait de aarde om haar eigen as. Copernicus kon zijn eigen theorie niet bewijzen, want hij had geen telescoop. Voor de wetenschappers van zijn tijd was zijn theorie niet beter dan de theorie van Ptolemeus. Daarom aarzelde Copernicus zo lang met het uitbrengen van zijn ideeën in een boek, dat hij het boek pas op zijn sterfbed in zijn handen had.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nikolaas_Copernicus&oldid=741127"