Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Nieuw-Zeelandse Alpen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nieuw-Zeelandse Alpen (Engels: Southern Alps of Maori: Kā Tiritiri o te Moana) is een gebergte op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse Alpen lopen van het zuidwesten naar het noordoosten van het eiland en splitsen het in twee delen. Het gebergte heeft hierdoor een lengte van 500 kilometer met verschillende bergen, waaronder Mount Cook. Ook zijn er verschillende gletsjers en meren te vinden in het gebergte.

25% van de planten in het land komen voor in de Nieuw-Zeelandse Alpen. Hieronder vallen veel grassoorten, naaldbomen en planten die tegen een koud klimaat kunnen. Hieronder vallen verschillende soorten hebe en heide. Ook komen er verschillende dierensoorten voor, zoals de rostwinterkoning, de grote grijze kiwi en de kaka. Het hert, de gems en de Himalayathargeit werden later door de Europese kolonisten geïntroduceerd. Rondom en in de alpen zijn verschillende nationale parken om de natuur te behouden en beschermen.

Southern Alps from Hamilton Peak.jpg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nieuw-Zeelandse_Alpen&oldid=650525"