Niederländisches Palais

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Niederländisch Palais in 1946, toen als ruïne.

Het Niederländisch Palaises of in het Nederlands Paleis was een paleis in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het paleis lag aan de straat Unter den Linden.

Voordat de Nederlandse koning Willem I koning werd, woonde hij in het paleis samen met zijn vrouw Wilhemina van Pruisen. Nadat Willem I aftrad als koning woonde hij ook in het paleis met zijn tweede vrouw Henriëtte d'Oultremont de Wégimont. Nadat hij overleed kreeg zijn zoon Frederik het paleis. Nadat hij weer overleed kreeg zijn kleindochter Louise (prinses van Zweden) het paleis. Zij verkocht het paleis aan de staat Pruisen. Hierna hebben er vele mensen in het paleis gewoond. Na de Tweede Wereldoorlog was het paleis zwaar beschadigd. Het paleis werd afgebroken en er kwam nieuwbouw op dezelfde plaats te staan. Tegenwoordig staat het Gouverneurshaus op deze plek, wat onderdeel is van het Humboldt-Universiteit Berlijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Niederländisches_Palais&oldid=376534"