Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Nationaal Museum van Brazilië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorgevel van het museum voor de brand

Het Nationaal Museum van Brazilië (Portugees: Museu Nacional) is een groot museum in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het Nationaal Museum richt zich op de geschiedenis van de natuur, kunst en cultuur. Hierdoor is het één van de grootste musea van het land. Het museum is ook het oudste wetenschappelijke instituut van het land en het oudste museum van Zuid-Amerika. Het opende in 1818 in het Paleis van São Cristóvão, het paleis van de Portugese en Braziliaanse koninklijke/keizerlijke familie.

Aanvankelijk heette het museum Museu Real (Koninklijk Museum). De titel koninklijk verwees naar de Portugese koning Johan VI, die het museum oprichtte. In die tijd behoorde Brazilië tot het Portugese koninkrijk. Dit koninkrijk werd vanuit Rio de Janeiro bestuurd. In 1822 riep Brazilië de onafhankelijkheid uit en werd een keizerrijk. Het museum heette sindsdien Museu Imperial (Keizerlijk Museum). Sindsdien zit het museum op de huidige locatie. Sinds 1889 heeft het museum de huidige naam, aangezien Brazilië in dat jaar de monarchie afschafte. In 1943 ging de organisatie van het museum op in de Federale Universiteit van Rio de Janeiro.

Het museum had één van de grootste collecties op het Amerikaanse continent. De collectie bestond uit veel natuurhistorische objecten en archeologische vondsten, waaronder veel gevonden voorwerpen, fossielen, stenen en opgezette dieren. Ook mineralen, muntstukken, de oude meubels van de Koninklijke familie en veel voorwerpen uit de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid waren in het museum te vinden. De topstukken van de collectie waren een groot skelet van een Tyrannosaurus Rex, de meteoriet Bendegó en de schedel van Luzia (het oudste menselijke fossiel van Zuid-Amerika). Het museum kon zo'n grote collectie bereiken door de Braziliaanse wet. Buitenlandse onderzoekers en archeologen mochten vondsten in Brazilië meenemen naar hun eigen land, maar moest een even waardevolle en belangrijke bijdrage geven aan de Braziliaanse staat. Veel hiervan werd aan het Nationaal Museum gegeven, zodat het gehele volk het kon zien. Ook de keizerlijke familie verzamelden veel van de voorwerpen verzameld.

De brand in het museum in 2018

Op 2 september 2018 kreeg het Nationaal Museum te maken met een grote brand, waardoor meer dan 90% van het museum en de collectie werd verwoest. Het gebouw brandde bijna volledig uit en weinig voorwerpen overleefden de brand. De brand werd veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Al jaren was het duidelijk dat het museum verbouwd moest worden voor de brandveiligheid. Zo moest er een sprinklerinstallatie worden geïnstalleerd. Voor de verbouwing was geen geld en het geld dat beschikbaar werd gesteld, kwam door corruptie niet bij het museum terecht. De directeur was al jarenlang bang voor de brand en zette zelfs 's avonds alle elektriciteit uit. Tijdens het blussen werd geprobeerd de inboedel te redden. Zo wist men de schedel van Luzia en de meteoriet Bendegó te redden. Ook veel stenen en mineralen overleefden de brand, maar veel andere stukken raakte beschadigd of werden als verloren beschouwd. De brand in het museum werd het symbool van de corruptie in het land. Veel Brazilianen hielden van het museum en brachten er (in combinatie met de naastgelegen dierentuin) een bezoek aan. President Michiel Temer maakte een bedrag van meer dan 2 miljoen euro vrij voor de opbouw van het museum. Veel musea uit andere landen boden hulp aan voor de opbouw en restauratie van de collectie, waaronder Naturalis en het British Museum.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationaal_Museum_van_Brazilië&oldid=690400"