Tyrannosaurus Rex

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tyrannosaurus Rex
Tyrannosaurus

Palais de la Decouverte Tyrannosaurus rex p1050042.jpg

Uitgestorven
Leefgebied Noord-Amerika
Leefomgeving Waarschijnlijk Bossen en savannen
Behoort tot de Tyrannosauridae

Tyrannosaurus rex paleoareal.png

Portaal Portal.svg Biologie

De Tyrannosaurus Rex (ook wel T-Rex) is een van de vele dinosaurussen die in het late Krijt-tijdperk heeft geleefd. Tyrannosaurus Rex betekent: "koning-tiransauriër". De Tyrannosaurus was ongeveer 13 meter lang, 5,5 meter hoog en kon 6½ ton wegen! Hij had een kop van 120 centimeter breed, met tanden erin die wel 30 centimeter lang konden worden! Tyrannosaurus is een tweevoetige dinosaurus.

Soort

De Tyrannosaurus Rex is een geslacht van de theropode dinosauriërs. In het jaar 1905 werd het type soort van het geslacht benoemd: de Tyrannosaurus Rex, wat koning-tiransauriër betekent. Er zijn nog wel andere soorten binnen het geslacht gevonden en benoemd, maar meestal wordt de Tyrannosaurus Rex als de enige echte soort gezien.

Leefperiode

De Tyrannosaurus Rex leefde zo ongeveer zeventig tot zesenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het latere Krijt-Tijdperk. Het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Voor het Krijt-Tijdperk kwam de Jura en daarvoor kwam het Paleogeen, de eerste periode in het Cenozoïcum, ook een van de vele tijdperken. Het Krijt was een periode met een best wel warm klimaat en een hoge zeespiegel.

Ontdekking

De eerste resten van de Tyrannosaurus Rex werden waarschijnlijk in het jaar 1874 gevonden door Arthur Lakes bij Golden in Colorado. Het restje dat hij vond was een Tyrannosaurus Rex tand. Edward Drinker Cope vond in het jaar 1892 de eerste echte skeletdelen van de Tyrannosaurus Rex.

Leefgebied

Dit was het leefgebied van de Tyrannosaurus Rex

De Tyrannosaurus Rex leefde tijdens het late Krijt, in westelijke deel van het Noord-Amerika van nu. In het leefgebied van de Tyrannosaurus Rex stonden vooral naaldbomen en loofbomen, want er waren nog geen eikenbomen of sommige soorten grassen. Het leefgebied van de Tyrannosaurus Rex was heel groot, het gebied strekte zich namelijk van zuid naar noord uit over ongeveer twintig breedtegraden. Waarschijnlijk waren er daarom in het leefgebied van de Tyrannosaurus Rex een paar klimaatverschillen. Er waren bijvoorbeeld in het noorden redelijk koude winters en er was veel sneeuw. En dat was bijvoorbeeld niet zo in het zuiden, want daar was het veel droger met een savanneklimaat. Er is ook een gedachte dat de prooi-dinosaurussen iedere winter naar het zuiden trokken. De Tyrannosaurus Rexen vervolgde hun prooi. In de winter lieten de volwassen Tyrannosaurus Rexen waarschijnlijk een verenkleed groeien tegen de kou, met een witte camouflage kleur.

Lichaam info

Hier zie je hoe groot een Tyrannosaurus Rex kon worden

Tyrannosaurus was een heel speciaal reptiel. Hij was namelijk warmbloedig. Kleine, koudbloedige reptielen warmen zich op in de zon. De Tyrannosaurus Rex, met zijn enorm lichaam, zou heel veel tijd hebben nodig gehad om zich met zonnestralen op te warmen. Dus eigenlijk kwam het hem goed uit dat hij warmbloedig was. De temperatuur van T. Rex lijkt op die van de moderne vogels, rond 40 °C. Hij ademde met behulp van longzakken die telkens verse lucht in één richting door de longen persten. Ook al hadden de volwassen dieren schubben, de jonge Tyrannosaurus Rexen hadden waarschijnlijk simpele veren over hun lichaam om warm te blijven. De tyrannosaurus Rex kon best wel snel lopen, maar sommige onderzoekers zijn het er niet over eens of hij door zijn zware gewicht ook kon rennen. De meeste skeletten van Tyrannosaurus Rexen hebben een heuphoogte van 3,50 meter. Dat is hoger dan jij bent! De kop stak zelfs nog een halve meter boven de horizontaal gehouden rug. Lange tijd kwamen onderzoekers er niet achter hoe lang de Tyrannosaurus Rex echt was, omdat er sommige van de achterste staartwervels ontbraken. Daardoor werd de lengte ca 13 meter.

Grootste

Dit is Sue, de allergrootste Tyrannosaurus Rex ooit

De zwaarste Tyrannosaurus Rex ooit gevonden, genaamd Sue, zou zo'n 9000 kilo hebben gewogen. De schedel van dit enorme exemplaar is maar liefst anderhalve meter lang. Deze Tyrannosaurus Rex is wel een uitzondering. Een gemiddelde Tyrannosaurus Rex zou 'slechts' 6000 tot 8000 kilo hebben gewogen. Natuurlijk was/waren ook deze gigant(en) ooit heel klein geweest. Wanneer ze uit hun ei kropen, moeten ze minder dan tien kilo hebben gewogen. Maar de aandoenlijk kleine Tyrannosaurus Rexjes werden snel groot. Uit onderzoek blijkt dat de jonkies met name in hun tienerjaren (tussen de tien en twaalf en zeventien en achttien jaar in het bijzonder) heel snel groeiden. Dan konden ze in een jaar tijd wel 1000 kilo zwaarder worden.

Sue is gestorven door een parasiet die zich een weg door haar schedel heeft gegeten. De parasiet at een deel van haar hersenen op, waardoor ze niet meer kon eten, en zo van de hinger stierf.

Uitgestorven

De Tyrannosaurus Rex was een best wel grote en sterke dinosaurus, maar volgens sommige onderzoekers is de Tyrannosaurus Rex (en natuurlijk ook de andere dinosaurussen) uitgestorven door een meteoriet die op de Aarde terechtkwam, en heel veel vieze gassen zoals zwavel opwierp. Daardoor kregen de plantenetende dinosaurussen geen nieuwe planten meer, waardoor ze uitstierven, waardoor de vleesetende dino's en aaseters ook geen nieuw vlees meer kregen, waardoor ze óók uitstierven. De dinosaurussen die dat wel hadden overleefd, stikten alsnog omdat de planten geen nieuwe zuurstof gaven, omdat de meeste van hen dood waren. De andere dieren die maar een beetje voedsel nodig hadden, zoals insecten, overleefden het wel. Maar ook de meeste vliegende dino's, overleefden het ook, omdat ze naar andere plekken konden vliegen.

Aaseter of Jager

Men denkt dat de Tyrannosaurus Rex beide was. Omdat jagen heel veel kostbare moeite en energie kost, joeg de Tyrannosaurus Rex op een speciale manier: hij wachtte tot zijn prooi langs kwam, en probeerde deze dan met een hap te vangen en dood te bijten.

Indien de Tyrannosaurus Rex een andere jager vond, die een prooi had gevangen, joeg hij deze wel weg, zodat hij geen moeite moest doen om zelf een prooi te vangen.

De Tyrannosaurus Rex was dus een aaseter, én een jager.

Snelheid

Dat de Tyrannosaurus Rex een verschijning was om een blokje voor om te gaan, mag vaststaan. Maar stel dat we opeens oog in oog met zo’n gigant zouden staan. Zouden we het dan met succes op een rennen kunnen zetten? De wetenschap zegt van wel. De Tyrannosaurus Rex was zwaar, en zijn bouw stelde hem niet in staat om te lopen. Indien hij probeerde te lopen, zou hij zijn voeten kunnen breken. Waarschijnlijk waren snelle, kleine stapjes de beste manier voor Tyrannosaurus Rex om een beetje vaart te maken. Hoe snel de dinosaurus vooruitkwam door te snelwandelen, schat men sinds juli 2017 op 20 kilometer per uur. Niet sneller dan een mens dus. Dat wil dus niet zeggen dat Tyrannosaurus Rex in zijn tijd voortdurend achter de feiten aanliep. In de tijd van de Tyrannosaurus Rex leefden genoeg dinosaurussen die ook niet zo snel konden lopen (zoals de triceratops en de brachiosaurus) en dus prima op het menu van de Tyrannosaurus Rex pasten. Bovendien was de t-rex een dino met een goede conditie. Hij kon dit tempo lang volhouden!

Andere jagers, zoals de velociraptor, zouden wel verschillende malen sneller zijn geweest.

Verschil qua gebit

Dit is een Tyrannosaurus Rex tand

De Theropoda is de groep vleesetende dinosaurussen. De meeste Theropoden hadden een bek met scherpe tanden die prima geschikt waren om vlees mee af te scheuren en botten mee te kraken. Sommige Theropoden hadden zich een beetje gespecialiseerd, bijvoorbeeld in het eten van vissen of insecten. Er zijn zelfs een paar Theropoden bekend die misschien ook planten gegeten hebben. Alle andere dinosaurussen waren planteneters. Sommige gebitten waren meer gespecialiseerd in het afritsen van de bladeren van Varens, of het knabbelen aan kleine planten. Andere gebitten waren beter voor het naar binnen werken van veel grotere planten, of zelfs complete takken. Sommige planteneters kauwden hun voedsel in hun bek fijn. Andere planteneters slikten het door zonder echt te kauwen, waardoor ze veel langere darmen en dus een veel grotere buik nodig hadden om alles te verteren.

Op het witte doek

De films waarin de Tyrannosaurus Rex onder anderen verschijnt zijn:

3 extra weetjes

Weetje 1.

Dit is een Spinosaurus

Omdat het dier zo groot was, wordt door velen aangenomen dat de T-Rex de grootste vleesetende dinosaurus was. Maar de Tyrannosaurus Rex werd overtroffen door twee andere dinosaurussen: de Zuid-Amerikaanse Giganotosaurus, die ongeveer negen ton woog, en de Noord-Afrikaanse Spinosaurus, die bijna 10 ton woog. Gelukkig hebben deze drie krachtpatsers nooit de kans gehad om met elkaar te vechten, omdat ze in verschillende tijden en plaatsen leefden, gescheiden door miljoenen jaren en duizenden kilometers.

Weetje 2.

Op basis van gevonden fossielen en de vormen van hun heupen, kunnen we aannemen dat de vrouwtjes groter en zwaarder waren dan de mannetjes. De waarschijnlijke reden voor de grotere heupen, is dat de vrouwtjes instonden voor de voortplanting (het leggen van eieren). Of misschien was de vrouwelijke Tyrannosaurus Rex gewoon meer een volmaakte jager, zoals we zien bij de huidige vrouwelijke leeuwen.

Dit is een Giganotosaurus

Weetje 3.

Een uiterlijk kenmerk van de T-Rex wat niet bij de rest van zijn massieve lichaam lijkt te horen, zijn de onevenredig en kleine armen. De armen waren echter bijna een meter lang en waren mogelijk in staat 180 kilogram per arm in de lucht te werpen. In ieder geval waren de armen van de T-Rex niet de kleinste onder de vleesetende dinosaurussen. Het kroontje gaat naar de Carnotaurus, met armen die op kleine knobbeltjes leken.

Naturalis

Het gigantische skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus Rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Een team onder leiding van Naturalis-paleontoloog Anne Schulp groef het vervolgens botje voor botje op, in samenwerking met het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota. Het skelet werd aansluitend geprepareerd, onderzocht en opgebouwd. Dankzij donaties en sponsorgelden lukte het Naturalis om de benodigde 5 miljoen euro bij elkaar te krijgen om het bijzondere fossiel naar Nederland te halen. Het skelet van wat uit onderzoek een vrouwtjes Tyrannosaurus Rex bleek te zijn, is in zeldzaam goede staat en zeer compleet. Trix werd de eerste Tyrannosaurus Rex die buiten Noord-Amerika in bezit is van een museum. Als enige ter wereld is bij deze Tyrannosaurus Rex de loodzware schedel op het skelet gemonteerd.

Dit is Trix, de eerste Tyrannosaurus Rex van Nederland.

Je kan Trix bezichtigen in het Naturalis museum in Leiden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tyrannosaurus_Rex&oldid=715932"