Verbeter WikiKids vandaag nog!

Metropolis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metropolis
Boris Bilinski (1900-1948) Plakat für den Film Metropolis (2).jpg
Informatie
Tagline
Alternatieve titel The Complete Metropolis
Regie Fritz Lang
Productie Erich Pommer
Scenario Thea von Harbou (roman/script)
Fritz Lang
Voice-over
Hoofdrol(len) Brigitte Helm
Albert Abel
Gustav Fröhlich
Muziek Gottfried Huppertz
Giorgio Moroder
Montage Martin Koerber
Cinematografie Karl Freund
Günther Rittau
Walter Ruttmann
Distributie Universum Film (UFA)
Première 10 januari 1927
Genre Sciencefiction, drama
Lengte 153 minuten (origineel)
80 minuten (verkort)
145 minuten (hersteld)
Beeldratio
Medium
Taal Duits (tussentitels)
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Budget 5.100.000 Reichsmark
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst
Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Metropolis is een Duitse sciencefictionfilm uit 1927. Metropolis staat bekend als één van de eerste grootschalige sciencefictionfilms en is hiermee de voorloper van de moderne blockbuster. De gehele film is stil; er wordt niet in gesproken. De noodzakelijke tekst vindt plaats door middel van tussentitels. Deze zijn in de originele versie in het Duits, maar in elk land waar de film werd uitgebracht werden nieuwe tussentitels geschreven.

De film was aanvankelijk een grote blunder. Men vond de film te duister, maar tegenwoordig wordt de film gezien als een klassieker. Verschillende films, zoals Star Wars, hebben elementen overgenomen uit de film. Tevens is de film bekend vanwege zijn grote cast en gebruik van special effects, iets dat toen nog niet veel gebeurde. In de Verenigde Staten werd de film ingekort en werd het verhaal gewijzigd. In 2008 werd een originele versie gevonden in Buenos Aires. Deze versie werd gerestaureerd en op televisie uitgezonden. Nog altijd zijn 15 minuten van de film verloren gegaan.

Inhoud

Aanhalingsteken openen

The mediator between head and hands must be the heart
De bemiddelaar tussen hoofd en handen moet het hart zijn.

Aanhalingsteken sluiten
Een schaalmodel van de stad.

In het jaar 2026 is de maatschappij opgedeeld in twee klassen. Als eerste zijn er de denkers, die in luxe boven de grond leven. De tweede groep zijn de werkers, die in de mijnen en fabrieken onder de grond leven in armoede. Een vrouw genaamd Maria komt op voor deze werknemers en zegt dat ze op een bemiddelaar moeten wachten. De zoon van de burgemeester is verliefd op haar, waardoor de burgemeester van Maria af wil.

De burgemeester laat Maria opsluiten en vervangt haar de mysterieuze M-machine. De M-machine is een robot, die er precies uitziet als Maria, maar de werkers moet vernietigen. De robot laat de arbeiders in opstand komen, maar hierdoor worden de waterreservoirs niet meer bewaakt en stromen de huizen van de arbeiders over. Hierdoor zouden de kinderen van de arbeiders verdrinken, maar de echte Maria weet dit te voorkomen.

De robot word verbrand, waarbij duidelijk wordt het om een robot gaat. Maria wordt als held gezien en de zoon van de burgemeester weet de omstandigheden van de arbeiders te verbeteren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Metropolis&oldid=761757"