Magere Hein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magere Hein

Magere Hein, de man met de zeis, Heintje de Dood of Pietje de Dood is een fantastiefiguur die de Dood moet voorstellen. Magere Hein wordt daarom ook wel de Dood genoemd. Het is een uitbeelding van de dood als persoon moet voorstellen. Dit wordt ook wel een personificatie genoemd. Magere Hein wordt vaak uitgebeeld als een skelet dat beweegt als een echt mens. Vaak draagt Magere Hein een zwart gewaad en heeft een zeis bij zich. Vaak is zijn hoofd niet te zien door zijn zwarte kap.

Volgens verschillende volksverhalen komt Magere Hein mensen ophalen als ze op sterven liggen. Stervende mensen zouden Magere Hein ook zien. Dit werd gezien als een teken dat deze persoon zelf zou overlijden. Vaak overlijdt de persoon minuten erna, waarna Magere Hein de ziel van de overledene meeneemt naar het hiernamaals. Mensen vreesden vroeger Magere Hein, aangezien ze bang waren om te sterven. Magere Hein werd namelijk gezien als een eng figuur dat besliste of de overledene in de hemel of de hel terecht zou komen.

Vaak wordt Magere Hein ook afgebeeld met een zandloper. Deze zandloper staat symbool voor de tijd die als maar voorbij gaat. Magere Hein is ontstaan in de Middeleeuwen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Magere_Hein&oldid=732339"