Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Lourens Alma Tadema

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lourens Alma Tadema
Lawrence Alma-Tadema edit.jpg
Lourens Alma Tadema
Persoonlijke informatie
Volledige naam Sir Lawrence Alma-Tadema
Bijnaam
Land geb. Vlag van Nederland Nederland, Groot-Brittannië Verenigd Koninkrijk
Geboortedatum 8 januari 1836
Geboorteplaats Dronrijp
Overleden 25 juni 1912
Overleden te Wiesbaden
Gehuwd met /
relatie
24 september 1863 Marie-Pauline Gressin Dumoulin
Carrière
Beroep kunstschilder, wandschilder, tekenaar, graficus, etser, illustrator, aquarellist, lithograaf
Bekend van academische kunst
Actief 1851 - 1912
Genre(s) historie, landschap, portret
Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/1272
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Lourens Alma Tadema is geboren in Dronrijp op 8 januari 1836 en overleden in Wiesbaden op 25 juni 1912. Hij was ook bekend als Laurens Alma Tadema en Lawrence Alma-Tadema. Sinds 24 mei 1899 draagt hij de titel Sir Lawrence Alma-Tadema. Tadema was een Nederlands-Brits kunstschilder, die werkte op de academische manier. Hij was een van de meest bekende en gewaardeerde kunstschilders van het laat-19e-eeuwse Groot-Brittannië.

Levensloop

Tadema groeide op in Dronrijp, een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland. Hij ging naar het gymnasium in het vlakbij gelegen Leeuwarden. Op zijn vijftiende werd hij ernstig ziet en zat een opleiding tot advocaat er niet in. Tijdens dat ziek zijn tekende hij veel en knapte langzaam op. In 1852 kon hij naar België gaan. Na zijn opleiding tot schilder aan de Koninklijke Academie van Antwerpen werkte hij eerst zo'n tien jaar in België. Daar bestudeerde hij hij de Merovingische geschiedenis en maakte daar schilderijen over. Vooral de zogeheten stofuitdrukking en hoe hij marmer weergaf oogste bewondering. Op 24 september 1863 trad hij op het stadhuis van Antwerpen in het huwelijk met Marie-Pauline Gressin Dumoulin. Ze kregen drie kinderen waarvan het jongetje overleed. De dochters kwamen later ook in de kunst terecht. Zijn vrouw overleed plotseling in 1869. In 1870 ging Tadema naar Londen, waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen. Al vrij snel ontmoette hij de veel jongere Laura Theresa Epps. Alma Tadema en Laura trouwden in juli 1871. Laura werd ook een bekend kunstenares. Zij figureert in tal van Alma Tadema's schilderijen. Het tweede huwlijk bleef kinderloos. Laura werd de stiefmoeder van Laurence en Anna.

In 1873 werd Alma Tadema genaturaliseerd tot Engelsman. In 1899 werd hij in Engeland geridderd en hij mocht zich daarom Sir Lawrence noemen. In 1900 hielp hij mee met de wereldtentoonstelling in Parijs waar ook enkele van zijn werken hingen die goed ontvangen werden. Na die tijd maakte hij ook ontwerpen voor het theater. Op 15 augustus 1909 overleed Alma Tadema's vrouw Laura op zevenenvijftigjarige leeftijd. In de zomer van 1912 bezocht Alma Tadema, vergezeld door zijn dochter Anna, het Kaiserhof Spa in Wiesbaden om daar een behandeling voor maagzweren of maagkanker te krijgen. Hij overleed er op 28 juni 1912 op de leeftijd van zesenzeventig jaar en werd op 5 juli bijgezet in een crypte van St Paul's Cathedral in Londen.

Hoewel hij tijdens zijn leven werd bewonderd om zijn afbeeldingen van de klassieke oudheid, werd zijn werk na zijn dood en m.n. na de Eerste Wereldoorlog in de periode van het modernisme nauwelijks meer gewaardeerd en genegeerd. Pas eind jaren zestig nam de belangstelling voor zijn werk weer toe. Sinds het einde van de 20e eeuw worden er enorme prijzen voor zijn werken betaald.

Werk

Zijn werk viel op door een klassieke onderwerpkeuze, gladde afwerking en realistische stofuitdrukking. Hij werd beroemd door zijn historische afbeeldingen van luxe en decadentie in het Romeinse Rijk, met smachtende figuren in prachtige marmeren interieurs, afgebeeld tegen een achtergrond van een blauwe Middellandse Zee of een azuurblauwe hemel. De schilderijen vallen ook op vanwege de aandacht voor details. Zijn meeste werken tonen geïdealiseerde (mooier gemaakt dan de werkelijkheid) scènes uit de geschiedenis, vooral de klassieke oudheid. De architectuur van Romeinse gebouwen had hij altijd goed bestudeerd en tamelijk correct weergegeven. Later werden zijn schilderijen als informatiebron gebruikt in de filmindustrie van Hollywood.

Alma Tadema's schilderijen dienden in 2005 zelfs als voorbeeld voor het ontwerp van het interieur van het Cair Paravel-kasteel in de film De kronieken van Narnia: de leeuw, de heks en de Kleerkast.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lourens_Alma_Tadema&oldid=719830"