Licht verstandelijke beperking

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Licht verstandelijke beperking is een verstandelijke beperking, waarbij iemand een IQ heeft tussen 50 en 70. Hierdoor leren en denken ze minder snel dan de meeste schoolkinderen. De ontwikkelingsleeftijd van iemand met een licht verstandelijk beperking is tussen 6 en 12 jaar. Dat wil zeggen dat ze op deze leeftijd functioneren. Dit komt doordat hun ontwikkeling langzaam verloopt tot helemaal niet meer.

Door deze geestelijke beperking kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking zich soms niet goed aanpassen aan eisen en verwachtingen van de maatschappij. Bepaalde vaardigheden blijven achter, zoals lezen, schrijven, rekenen. Ook kan dit gaan om sociale vaardigheden, zoals het oplossen van problemen of het maken van vrienden.

De zelfredzaamheid (adl) verschilt per persoon. Sommige mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen zich bijvoorbeeld zelf aankleden of zelf wassen, terwijl anderen dit niet kunnen.

Kenmerken

Hoe herken je de geestelijke beperking? Aan het uiterlijk van iemand kun je het niet vaststellen of iemand een licht verstandelijke beperking heeft. Het is het gedrag van iemand dat de reden kan zijn om te denken aan een licht verstandelijke beperking. Een licht verstandelijke beperking wordt op hele jonge leeftijd al vastgesteld. Een leerkracht merkt dat een kind niet goed mee kan komen in de klas of ouders merken dat het kind anders is in gedrag en vaardigheden als leeftijdsgenoten.

Het is dus niet de onwil van het kind, maar onvermogen (het niet kunnen). Het kind kan zich overvraagd voelen en uit dat door bijvoorbeeld een woedeaanval.

Het meest opvallende aan kenmerken van een licht verstandelijke beperking, naast het hebben van een laag IQ, zijn dat de volgende vaardigheden achterblijven in vergelijking tot leeftijdsgenoten:

  • Cognitieve vaardigheden, bijvoorbeeld snel kunnen lezen, rekenen en schrijven
  • Sociale vaardigheden (communicatie vaardigheden), zoals het oplossen van sociale problemen en later het onderhouden van relaties.
  • Praktisch vaardigheden en zelfredzaamheid; dat kan variëren van het gebruik maken van het openbaar vervoer, financiële vaardigheden en boodschappen tot persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld wassen en aankleden.

Gedragsproblemen bij licht verstandelijke beperking

Een meerderheid van de kinderen met een licht verstandelijke beperking heeft gedragsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Woedeaanvallen
  • Agressief gedrag
  • Opstandig gedrag
  • Antisociaal gedrag, zoals graag regels overtreden of liegen.

Op school

Omdat kinderen met een licht verstandelijke beperking het leren en denken minder goed gaat, wordt ook wel gezegd dat het moeilijk lerende kinderen zijn. Kinderen met een licht verstandelijke beperking vinden school moeilijk. Ze snappen vaak niet goed wat de juf of meester bedoelt. Het moet vaker uitgelegd worden en vaak hebben ze dit zelf ook in de gaten. Het valt ook op dat andere kinderen het wel snel snappen.

Het samen spelen met anderen kinderen gaat ook lastig. Onderling lijken kinderen op dezelfde golflengte te zitten. Ze voelen elkaar niet aan en er ontstaat irritaties en ruzies. Vriendjes maken is lastig; vriendjes behouden helemaal.

Kinderen met een licht verstandelijke beperking willen ook dingen zelf kunnen, maar dat lukt vaak niet altijd. Ze hebben hulp nodig van anderen. Kinderen met een licht verstandelijke beperking komen daarom vaak op een speciale school. Deze school houdt meer rekening met hun speciale behoeften, waardoor ze het vaak beter hebben.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Licht_verstandelijke_beperking&oldid=822572"