Kruidnoot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruidnoten

De kruidnoot is het kleine ronde koekje dat Zwarte Piet strooit tijdens Sinterklaas. Vanaf het jaar 1700 eten we de kruidnoot in Nederland. Daarvoor hadden we namelijk nog niet alle ingrediënten voor dit nootje.

Ingrediënten

De kruidnoot bestaat uit bloem, suiker en kruiden. Deze kruiden noemen we ook wel specerijen. In de 18e eeuw kwamen specerijen per boot met de VOC naar ons land. Voor kruidnoten worden kruiden als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel gebruikt. Al deze kruiden samen heten speculaaskruiden. Eerst maakten alleen bakkers kruidnoten. Pas vanaf het jaar 1800 kwam het recept in kookboeken te staan.

Verwarring

De kruidnoot en de pepernoot worden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch lijken de smaak en het uiterlijk helemaal niet op elkaar. Een pepernoot is hoekig van vorm en is zacht. Een kruidnoot is rond en hard. Een pepernoot smaakt naar taaitaai of ontbijtkoek. Een kruidnoot smaakt naar speculaas.

Strooien

De kruidnoot en de pepernoot hebben wel iets met elkaar gemeen: met allebei wordt gestrooid door Zwarte Piet. Dit komt uit de tijd van Nicolaas van Myra

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kruidnoot&oldid=526408"