Specerij

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Specerijen

Specerijen werden door de VOC meegenomen. De VOC betekent Verenigde Oost-Indische compagnie. Specerijen zijn delen van planten die lekker smaken of ruiken en werden uit Nederlands-Indië gehaald.

Specerijen zijn bijvoorbeeld:

De Indiërs moesten 1 / 5 deel van hun land afstaan, om er specerijen op te verbouwen.

De Indiërs deden veel werk voor de Nederlanders, daarom besloten de Nederlanders iets terug te doen. Dat gebeurde pas na 1900. Ze bouwden (onder andere) scholen en ziekenhuizen. De kinderen kregen toen onderwijs en er konden mensen geholpen worden in het ziekenhuis.

Peper

Peper groeit in landen met een tropisch klimaat. In een tropisch klimaat is er veel schaduw, vocht en hoge temperaturen. Nadat de peperplant gebloeid heeft komen er trossen met bessen aan.Eerst worden die bessen groen, daarna rood en als laatste zwart. Peper wordt geplukt als de eerste stukken rood beginnen te worden daarna worden ze gedroogd in de open lucht, totdat ze zwart worden. Dan heb je peper.

Je hebt drie soorten peper: zwart, groen en wit. De zwarte peper kun je in elk gerecht gebruiken. Dat versterkt de smaak. In pepernoten zit meestal ook een klein beetje peper. Witte peper is pikant. Groene peper is zoeter van smaak. Soms wordt peper ook gebruikt in parfum.

Peper was vroeger peperduur! Het was per pond 30 tot 60 cent (in Europa). In Azië was het maar 10 tot 12 cent.

Kruidnagel

Waar zit het in?

Kruidnagels zitten in de volgende dingen: in sommige gerechten, soms in medicijnen, in sommige sigaretten en de Duitsers doen het in hun gluhwein.

Hoe groeien ze?

Ze moeten bij het zeeklimaat groeien. Het duurt ongeveer 6 tot 8 jaar voordat je de kruidnagels kunt plukken. Als dat gebeurd is moet je ze 2 tot 3 dagen laten drogen voordat je ze kan gebruiken.

Gember

Gember ken je vast wel, het wordt gebruikt om de smaak in je eten te versterken. Zoals bijvoorbeeld sausjes, salades, tofu, noedels en nog veel meer! Het heeft een scherpe smaak, maar gedroogde is scherper. Het wordt ook wel gebruikt voor oliën. Het groeit niet in het wild en de oorspronkelijke afkomst is onbekend. Blijkbaar is het afkomstig uit Zuid-Azië.

Kaneel

Kaneel wordt al heel lang gebruikt als ingrediënt voor eten zoals gebak. Maar ook voor drinken, als drankje tegen verkoudheid, slechte adem, moeilijke spijsvertering en nierontstoppingen.

Eerst kostte één pond kaneel 2 à 3 gulden. Toen Ceylon de prijs verhoogde omdat de waarde steeg, werd het 8 à 9 gulden en de VOC kocht kaneel voor 25 cent per pond in.

Kaneel is erg droog en is niet bedoeld als tussendoortje of maaltijd. Het is bedoeld om bij het eten te doen zodat het een lekkere smaak krijgt. Kaneel heeft een beetje een typische smaak.

Foelie

Foelie is een product van de nootmuskaatboom. Foelie is een gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat. Het is een hulpmiddel tegen waterzucht, diarree, huiduitslag en een slechte adem. Het groeide als eerste bij de Molukken. Verder is het een echte smaakversterker in eten. Het werd gebruikt in speculaaskruiden en zelfs in parfum. De prijs van foelie is ongeveer 5 cent per pond.

Nootmuskaat

Nootmuskaat werd gebruikt als smaakversterker. Ook werd het ingezet tegen: waterzucht, diarree, huiduitslagen en een slechte adem.

De nootmuskaatboom is altijd groen. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen.De muskaatnoot is de zaadkern van de vrucht van de nootmuskaatboom. De noot zelf wordt omgeven door een zaadrok.

Nootmuskaat werd ingekocht voor 5 cent per pond. In Europa werd het verkocht voor 4 gulden per pond!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Specerij&oldid=736546"