Koninkrijk der Beide Siciliën

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Koninkrijk der Beide Siliciën)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk der Beide Siciliën
Regno delle Due Sicilie

Flag of the Kingdom of the Two Sicilies (1816).svgCoat of arms of the Kingdom of the Two Sicilies.svg Kingdom of the Two Sicilies within Europe in 1839.svg 1816-1861

Hoofdstad Napels
Oppervlakte 111.900 km²
Inwonersaantal 8.703.000 (in 1860)
Taal Italiaans, Siciliaans, Napolitaans
Religie Rooms-katholicisme
Bestuursvorm Monarchie
Adellijk huis Huis Bourbon
Volkslied Inno al Re
Portaal Portal.svg Italië en Geschiedenis

Het Koninkrijk der Beide Siciliën was een koninkrijk dat bestond uit het eiland Sicilië en het zuidelijk deel van het Italiaans vasteland (de Mezzogiorno). Het bestond tussen 1816 en 1860 en ging op in het Koninkrijk Italië. De hoofdstad van het koninkrijk was Napels. Het koninkrijk was het rijkste en het grootste van de koninkrijken waar Italië uit bestond.

Geschiedenis

Oorspronkelijk bestond het Koninkrijk der Beide Siciliën uit twee losse koninkrijken, namelijk Koninkrijk Sicilië en Koninkrijk Napels. Beide koninkrijk kregen na diverse eigenaren dezelfde koning. Dit noemen we een personele unie. In 1816 besloot de koning van beide koninkrijken om de twee landen samen te voegen. Hij wilde namelijk de titel Koning van Napels niet meer dragen (het was in bezit geweest van de broer van "de schurk" Napoleon). De Sicilianen en en paus waren tegen het samenvoegen, maar het plan ging gewoon door.

Het koninkrijk was een absolute monarchie, waarin de koning alle macht had. In 1920 werd hier na een volksopstand een einde aangemaakt, maar na een jaar had de koning weer alle macht. In 1860 kwam er een einde aan de heerschappij van de familie Bourbon. Politicus Giuseppe Garibaldi wilde van Italië het liefst één land maken, wat meer Italianen wilden. Hij werd gesteund door het Koninkrijk Sardinië, wat het koninkrijk der Beide Siciliën annexeerde. De landen gingen verder als het nieuwe Koninkrijk Italië, met de koning van Sardinië aan het hoofd.

Koningen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_der_Beide_Siciliën&oldid=486406"