Koninkrijk Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Schotland
Kingdom of Scotland
Rìoghachd na h-Alba

Flag of Scotland.svgRoyal Coat of Arms of the Kingdom of Scotland.svg

Kingdom of Scotland.PNG

In My Defens God Me Defend
In mijn bescherming, God bescherm mij

Hoofdstad Scone (tot 1452)
Edinburgh (1452-1707)
Oppervlakte 78.782 km²
Talen Engels, Schots-Gaelisch en Schots
Adellijk huis Huis Alpin
Huis Dunkeld
Huis Stuart
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Schotse pond
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk en Geschiedenis

Het koninkrijk Schotland was een koninkrijk, dat Schotland omvatte. Het koninkrijk bestond tussen 843 en 1707. Tussen 1649 en 1660 was er geen monarchie en was Schotland onderdeel van de Engelse Gemenebest. Het koninkrijk grenst aan koninkrijk Engeland. Deze landen waren tot 1603 gescheiden onder andere dynastieën. In 1603 werd het Schotse koningshuis ook het koningshuis van Engeland. Pas in 1707 werden de twee landen verbonden in het koninkrijk Groot-Brittannië.

Volgens de legende zou koning Kenneth I zich in 843 koning van Schotland hebben gemaakt. Het koninkrijk omvatte toen enkel het noorden van Schotland en door de eeuwen heen werd meer naar het zuiden uitgebreid. Ook werden de eilanden aan de noordelijke kust veroverd. Dit leidde tot een oorlog met Noorwegen over de Hebriden.

In 1603 werd de Schotse koning Jacobus VI ook koning van Engeland. De twee landen beleven echter apart met eigen parlementen, wetten en rechtssystemen. Ze deelden enkel één vorst. Dit wordt een personele unie genoemd. Uiteindelijk werd als gevolg van de Glorious Revolution in 1707 de Act of Union ondertekende. Het Schotse Parlement hief zich hiermee op en verenigde zich met Engeland. Hiermee was het koninkrijk Groot-Brittannië geboren, dat later het Verenigd Koninkrijk zou worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Schotland&oldid=638970"