Kasuarissen en emoes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasuarissen en emoes
Casuariiformes

Cassowary 1.jpg

Leefgebied Zuidoost Azië en Australië
Leefomgeving divers
Behoort tot de loopvogels, vogels
Portaal Portal.svg Biologie

De Kasuarissen en emoes (Casuariiformes) is een orde van grote loopvogels, een (grote soort vogel) met vier overlevende leden: de drie soorten kasuarissen en de enige overgebleven soort emoe. Ze zijn verdeeld in een enkele familie, Casuariidae, of meer typisch twee, waarbij de emoe zich splitst in zijn eigen familie, Dromaiidae.

Kasuarissen

Kasuarissen zijn loopvogels van het geslacht Casuarius in de orde Casuariiformes. Ze zijn geclassificeerd als loopvogels : loopvogels zonder een kiel op hun borstbeenderen . Kasuarissen komen oorspronkelijk uit de tropische bossen van Nieuw-Guinea (Papoea-Nieuw-Guinea en West-Papoea), de Aru-eilanden (Molukken) en het noordoosten van Australië. Kasuarissen voeden zich voornamelijk met fruit (ongeveer 90 procent), hoewel alle soorten echt alleseters zijn en naast schimmels, ongewervelde dieren, eieren, aas, vissen en kleine gewervelde dieren zoals knaagdieren ook een scala aan ander plantaardig voedsel opnemen, waaronder scheuten en graszaden, kleine vogels, hagedissen en slangen.

Emoes

De emoe

Het verspreidingsgebied van de emoe beslaat het grootste deel van het vasteland, maar de ondersoorten Tasmanian, Kangaroo Island en King Island stierven uit na de Europese vestiging van Australië in 1788. Emoes zijn zacht gevederde, bruine, loopvogels met lange nekken en poten, en kunnen tot 1,9 meter hoog worden. Emoes kunnen grote afstanden afleggen en kunnen indien nodig sprinten met 48 km/u. Ze foerageren (eten) een verscheidenheid aan planten en insecten, maar het is bekend dat ze wekenlang niets eten. Ze drinken niet vaak, maar nemen grote hoeveelheden water op als de gelegenheid zich voordoet. Door hun lichte veren krijgen ze het niet gauw warm, omdat ze weinig zonnewarmte doorlaten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kasuarissen_en_emoes&oldid=852748"