Kanaal van Korinthe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kanaal van Korinthe.

Het kanaal van Korinthe (in het Grieks:Διώρυγα της Κορίνθου/Dióruga tes Korínthou) is een ruim 6 kilometer lang kanaal in Griekenland. Het kanaal doorsnijdt de landengte van Korinthe, verbindt de golf van Korinthe met de golf van Egina en scheidt zo de Peloponnesos van het Griekse vasteland, waardoor de Peloponnesos een echt eiland is geworden. Het kanaal heeft geen bochten en loopt kaarsrecht door het land. Het is 23 meter breed en 8 meter diep. Er is één spoorwegbrug over het kanaal en vijf autobruggen. Door dit kanaal hoeven schepen niet meer om de Peloponnesos heen te varen.

Het kanaal is alleen voor middelgrote schepen geschikt. Voor kleine staat er te veel stroming en voor grote is het te klein.

Geschiedenis

Griekse Oudheid

Als je weet dat de Peloponnesos ongeveer de helft van Nederland is, dan denk je misschien: daar vaar je toch zo omheen? Nu is dat misschien wel zo, maar vroeger zat dat heel anders. Stel: je was een Griek en je leefde rond 800 voor Christus en je zat met je schip en je lading olijfolie vast in Korinthe, dan wilde je de olijfolie vast verkopen in Athene. Dan kon je kiezen: of je maakte met je schip de reis om de Peloponnesos, die door gevaarlijke rotswanden en stormen niet erg veilig was, óf je laadde je lading over op een kar en reed in een dag zes kilometer naar de andere kant van de landengte, waar je het op een schip kon overladen en zo in Athene zou zijn. De meeste mensen kozen voor het overladen en hierdoor werd Korinthe rijk.

De landengte van Korinthe. Het kanaal is duidelijk te zien.

Máár, het zou toch wel heel handig zijn als de landengte door een kanaal zou worden doorsneden, zodat het gedoe met het overladen helemaal niet hoefde te gebeuren. Dit beseften de Grieken ook. Periander, koning van Korinthe in de zevende eeuw voor Christus, vatte het plan dan ook op om een kanaal te graven. Dit is niet gebeurd, want het orakel van Delphi zei dat hij het maar beter niet kon doen en toen durfde Periander niet meer.

Drie eeuwen later wilde een Griekse koning het plan wel uitvoeren. Hij zette zijn ingenieurs aan het werk en verzamelde alvast geld voor de operatie. De ingenieurs echter zeiden dat er een hoogteverschil was tussen de golven van Korinthe en Egina. Als het kanaal er zou komen, zouden de eilanden waarschijnlijk overstromen! We weten niet waarom de ingenieurs dit dachten (het is niet zo), maar hierdoor werd het plan weer niet uitgevoerd.

Romeinse Oudheid

Het begin van het kanaal.

Het plan voor een kanaal bleef heersers fascineren. Julius Caesar wilde in 44 voor Christus het kanaal bouwen, maar ook zijn ingenieurs dachten dat de eilanden in de golf van Egina zouden overstromen. Hetzelfde overkwam keizer Caligula in 37 na Christus.

Keizer Nero had dit ook gehoord, maar hij geloofde niet dat de eilanden zouden overstromen en liet de bouw gewoon beginnen. Voor het eerst werd er echt aan het kanaal gegraven! Zo'n 6000 Joodse slaven groeven naar elkaar toe. De ene ploeg groef 2 kilometer, de andere 1,5. Nog 2,5 kilometer te gaan! Maar de problemen stapelden zich op en uiteindelijk werden de werkzaamheden gestaakt.

Ook de Romeinse Herodes Atticus wilde het kanaal laten voltooien, maar hij had noch de macht, noch de kennis om dit te laten gebeuren en er werd niet eens aan graven begonnen.

Daarna

De Byzantijnen en de Venetianen wilden ook graag een kanaal graven, maar zij hadden het beiden te druk met handelsvoeren en oorlog voeren en hun plannen zijn nooit uitgevoerd.

Pas in 1882 kwam er schot in de zaak. Met Frans geld werd er aan het kanaal gegraven en het leek al snel af te komen. Het werd nog even spannend toen de Franse geldschieter failliet ging, maar door Grieks geld kon het kanaal op 25 juli 1893 toch geopend worden. Na twee millennia. Eindelijk!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kanaal_van_Korinthe&oldid=454059"