Jacques Monasch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacques Monasch
19. Jacques Monasch.jpg
Naam voluit Jacques Simon Monasch
Geboren 4 januari 1962
Geboren te Rotterdam
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Nieuwe Wegen, voorheen PvdA
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lid Tweede Kamer (2010-2017)
Portaal Portal.svg Politiek

Jacques Simon Monasch (geboren te Rotterdam op 4 januari 1962) in een Nederlands politicus. Monasch zat in de Tweede Kamer tussen 2010 en 2017. Eerst was hij lid van de PvdA, maar later stapte hij uit deze partij. Monasch bleef in de Tweede Kamer zitten en werd aangeduid als Lid-Monasch. Monasch heeft een eigen partij opgericht genaamd Nieuwe Wegen, die heeft meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Levensloop

Tijdens zijn jeugd woonde Monasch in Drachten, Ethiopië en Tanzania. Toen hij zestien was werd hij lid van de PvdA. Hij studeerde in Groningen en in het Engelse Essex. Nadat hij dienst had gedaan bij de Koninklijke Marine werkte hij mee aan de Rijksbegroting van 1989. In 1990 werd hij fractievoorzitter voor de PvdA in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp. Vervolgens werkte hij mee aan een aantal campagnes voor de PvdA. In 2009 deed hij mee aan de verkiezingen om factievoorzitter van de PvdA in het Europees Parlement. Hier verloor hij van Thijs Berman. In 2010 stelde hij zich verkiesbaar om in de Tweede Kamer te komen en kwam ook in de Tweede Kamer.

Monasch probeerde in 2016 om lijsttrekker te worden van de PvdA in de Tweede Kamer. Echter lukte dit niet, aangezien het bestuur al had bepaald dat het tussen Lodewijk Asscher en Diederik Samsom zou gaan. Monasch stapte na een mislukt gesprek uit de PvdA, maar bleef in de Tweede Kamer zitten. Monasch maakte zijn eigen partij Nieuwe Wegen, met wie hij heeft meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Helaas heeft hij bij deze verkiezingen te weinig stemmen behaald om een zetel te kunnen bemachtigen in de Tweede Kamer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacques_Monasch&oldid=513789"