Israëlisch-Palestijns vredesproces
Het Israëlisch-Palestijnse vredesproces is een poging om het huidige Israëlisch-Palestijns conflict op te lossen door middel van discussies tussen verschillende partijen en het doen van voorstellen.
Mogelijke oplossingen
Tweestatenoplossing
De tweestatenoplossing is een voorgesteld plan om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen door twee aparte staten te creëren op het voormalige mandaatgebied Palestina.
Eenstaatoplossing
De eenstaatoplossing is een idee om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen door één enkele staat te creëren in het gebied tussen de Jordaanrivier en de Middellandse Zee, wat betekent dat Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook één land zouden zijn volgens de voorstanders van dit idee.
Een staat met één nationaliteit
In een staat met één nationaliteit is er geen wettelijk verschil meer tussen Israëlische en Palestijnse burgers, of tussen joodse en niet-joodse burgers. Iedereen heeft dezelfde nationale identiteit.
Federatie
Een federatie, waarbij Palestina en Israël elk hun eigen regering en parlement behouden, maar ook samenwerken onder één centrale federale regering voor het hele historische Palestina, dat zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot de Jordaanrivier. (België is bijvoorbeeld ook een federale staat.)
Confederatie
Een confederatie, waarbij Palestina en Israël aparte landen blijven maar op bepaalde gebieden nauw met elkaar samenwerken. Dit idee was al opgenomen in het VN-verdelingsvoorstel van 1947.