Huis Vojislavljević

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Vojislavljević
Duklja Coat of Arms.png
Wapenspreuk
Stamvader Stefan Vojislav
Laatste heerser Michajlo III
Familiehoofd Michajlo I
Uitgestorven 1189
Afgezet in/op
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Vorst van Duklja
Vorst van Raška
Grootvorst van Duklja
Koning van de Slaven
Portaal Portal.svg Monarchie

Het Huis Vojislavljević was een Servisch adellijk huis. Ze waren de vorsten en grootvorsten van Duklja, vergelijkbaar met Servië. Onder de leiding van dit huis wist Duklja los te komen van het Byzantijnse Rijk en een groot deel van hedendaags Montenegro en Servië te veroveren. Uit het huis ontstond een ander belangrijk huis: huis Vukanović. Huis Vukanović werd snel groter en machtiger dan huis Vojislavljević, en er ontstond uit huis Vukanović weer een nieuw huis: huis Nemanjić. Dit huis wist uiteindelijk huis Vojislavljević van de troon te stoten en Duklja over te nemen.

Het huis werd in 1018 opgericht door de Servische leider Stefan Vojislav. Hij was de bestuurder van een aantal Byzantijnse gebieden in het hedendaagse Montenegro en Kroatië. Hij hield echter niet zo van het zijn van een vazal van de Byzantijnen en in 1034 begon hij een opstand, maar die mislukte helemaal. Stefan werd gevangen gezet, maar wist te ontsnappen en verklaarde opnieuw de onafhankelijkheid. Zijn zoon Michajlo I werd de leider van Duklja na de dood van Stefan in 1046. De Byzantijnen wilden gebruik maken van de toen instabiele verhoudingen in Duklja, maar Michajlo trouwde in 1050 met een familielid van de Byzantijnse keizer, en werd opnieuw een vazal van de Byzantijnen. In 1071 wist hij alweer onafhankelijk te worden.

Door de eeuw erna wist Duklja onder het huis Vojislavljević flink te groeien in de Balkan, maar aan alles komt een eind. Michajlo I gaf rond het jaar 1050 de titel Vorst van Raška aan Petrislav, en hij kreeg ook een zoon, Vukan. Vukan begon een nieuw huis: huis Vukanović. Uit dit huis ontstond het huis Nemanjić, en zij wisten Duklja over te nemen van Michajlo III. In 1189 waren alle titels van huis Vojislavljević verloren gegaan aan andere huizen, waardoor het huis ontleed werd.

Belangrijke leden

  • Stefan Vojislav: vormde het huis en vocht voor onafhankelijkheid van de Byzantijnen.
  • Michajlo I: wist onafhankelijkheid af te dwingen van de Byzantijnen en veroverde grote stukken land.
  • Konstantin Bodin: breidde Duklja heel erg uit.
  • Vukan: richtte de zusterfamilie Vukanović op, die later de ondergang van huis Vojislavljević zou veroorzaken.
  • Michajlo III: de laatste in het huis Vojislavljević, verloor Duklja aan huis Nemanjić.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Vojislavljević&oldid=757332"