Hotspot (geologie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart met een aantal bekende hotspots.

Een hotspot is een plek met een vulkaan of meerdere vulkanen zonder dat er breuken in de buurt zijn. Vulkanen komen gewoonlijk altijd voor in de buurt van of op een breuklijn tussen twee of meerdere aardplaten. Hotspots komen daarentegen op het midden van een aardplaat voor! Ze hebben dus een afwijkend patroon.

De oorzaak van het ontstaan van deze hotspots is dat er in de aardmantel bellen magma ontstaan en opstijgen naar de aardkorst. Op plekken waar de aardkorst dun of zwak is lukt het dat deze bellen doorbreken naar het aardoppervlak, waardoor een vulkaan ontstaat. Deze noemen we een hotspot.

Door de aardplaten over de hotspot heen gaan ontstaan ook eilandengroepen. Een bekend voorbeeld waar dit gebeurd is is Hawaï. Andere hotspots zijn de Azoren, de Canarische Eilanden, de Comoren, de Galapagos-eilanden, Yellowstone en IJsland. Hoewel IJsland bij een breuklijn ligt, hoort in IJsland rustig vulkanisme voor te komen in plaats van het explosieve vulkanisme. Hierdoor wordt IJsland ook als hotspot beschouwt, vanwege het afwijkende patroon.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hotspot_(geologie)&oldid=688508"