Hospice

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hospice of hospitium is een soort huis voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en dus niet meer beter worden. Iemand die ongeneeslijk ziek is, weet dat hij binnen zes maanden komt te overlijden. In een hospice worden mensen tot aan hun dood verzorgd. Een hospice is eigenlijk een instelling, maar de sfeer wordt zo veel mogelijk huiselijk gemaakt. De mensen die bij het hospice werken, zorgen ervoor dat de patiënt een fijne tijd heeft. Deze vorm van zorgverlening heet ook wel terminale zorg en gaat 24 uur per dag door (vierentwintigsuurszorg). Als iemand de levensverwachting van zes maanden overstijgt, dan mag die persoon weer naar huis toe.

Soorten hospices

Er bestaan meerdere soorten hospices, namelijk:

  • zelfstandige hospices, dat zijn hospices die niet aan een verpleeghuis verbonden zijn. Deze hospices zijn vaak kleiner en lijken het meest op een huis;
  • hospices bij een verpleeghuis, dat zijn hospices die wél aan een verpleeghuis verbonden zijn. Deze hospices zijn een stuk groter;
  • kinderhospices, dat zijn hospices voor kinderen die binnen zes maanden zullen overlijden.

Zorgverlening

Er zijn twee verschillende vormen van hospicezorg:

  • Hospice voor hoogwaardige verzorging (Engels: High Care Hospice), een vorm van hospicezorg waarbij er altijd ziekenhuispersoneel in de buurt is. Deze hospices hebben artsen en verpleegkundigen in dienst. Hospices voor hoogwaardige verzorging zijn vaak groter.
  • Bijna-thuis-huis, een vorm van hospicezorg waarbij het huiselijke gevoel belangrijk is. Bijna-thuis-huizen hebben een eigen huisarts in dienst en richten de kamers zo in dat het op het huis van de patiënt lijkt. Deze hospices zijn wat kleiner.

Zorgverleners

In een hospice werken vaak de volgende mensen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hospice&oldid=822594"