Hoogoven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoogoven 6 van Tata Steel IJmuiden

Een hoogoven is een oven die gebruikt wordt in de staalindustrie. In Nederland bekend als Tata Steel Europe in IJmuiden.

In China bestonden hoogovens vanaf ongeveer de 5e eeuw v.Chr. De eerste hoogovens in het Westen ontstonden rond de Waalse, aan de Maas gelegen stad Luik. In 1491, aan het eind van de 15e eeuw werd de hoogoven in Engeland geïntroduceerd. Eerst werd er houtskool gebruikt en later cokes om de hoogoven te stoken en tot hoge temperatuur te brengen. Dit gebeurde voor het eerst in 1709.

Werking

Schematische doorsnede van een hoogoven. Verklaring nummers zie tekst

Bovenaan de hoogoven worden afzonderlijke lagen cokes (nrs 2 en 5) en lagen sinter (zeg maar een soort ijzererts gemengd met krijt), ijzeroxidepellets (roestige balletjes ijzererts) en stukerts uit de natuur (nrs 1 en 6) via een transportband (3) via de inlaad (4) geladen. Beneden, aan de blaasmonden, wordt hete lucht (7), ongeveer 1200 °C, voorverwarmd in warmtewisselaars (13) en wordt er poederkool ofwel steenkoolgruis (16) ingeblazen, eventueel verrijkt met zuurstof. De zuurstof uit de lucht verbrandt de koolstof uit de cokes en poederkool. Hierdoor ontstaat het gas koolmonoxide (CO). Dit voor mensen gevaarlijke gas krijgt temperatuur van ongeveer 2200-2400 °C. De CO stijgt op door de lagen cokes en erts. Hierdoor veranderen de ijzeroxiden (zeg maar de roest) in de sinter, pellets en stukertsen in ijzer, en smelten tot ijzersmelt (gesmolten ruwijzer). Dit ruwijzer sijpelt (druppelt) nu door de cokeslagen naar beneden en verzamelt zich onder in de hoogoven (de zogenaamde haard van de hoogoven).

Torpedovormige menger wagen

Als er zich genoeg ruwijzersmelt heeft verzameld, dan laat men het via het tapgat (9) naar buiten vloeien. Daar wordt het opgevangen in mengers (11). Dit zijn treinwagens met een torpedovormig voorraadvat met vuurvaste binnenbekleding. Deze wagens worden in een lange trein naar de staalfabriek gereden voor verdere verwerking. Behalve ruwijzesmelt ontstaat er ook de slak (8), die bovenop het ijzersmelt blijft drijven. De slak (bevat het krijt) wordt ook afgetapt (10) en verwerkt in o.a. de cementindustrie. Nadeel van hoogovens is dat de CO als enorme hoeveelheden CO2 vrijkomt in de lucht en daarmee flink vervuilend is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoogoven&oldid=878370"