Heuvel der Kruisen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heuvel der Kruizen

De Heuvel der Kruisen of de Kruisheuvel (Litouws: Kryžiu kalnas) is een heuvel in Litouwen, die vol staat met christelijke kruizen. De plaats ligt 12 kilometer ten noorden van de stad Šiauliai en geldt tegenwoordig als bedevaartsoord. Het is onduidelijk hoeveel kruizen er precies op de heuvel staan, maar het aantal wordt op 50.000 geschat. Het aantal kruizen kan namelijk verschillen, omdat mensen vrij zijn om zelf kruizen toe te voegen.

Door de geschiedenis heen werden er niet enkel kruizen op de heuvel geplaatst, maar ook bijvoorbeeld beelden van Maria en andere beelden van heiligen. Ook dit wordt nog steeds door katholieke pelgrims gedaan. Het is onduidelijk wanneer en waarom de eerste kruizen geplaatst zijn. Het aantal kruizen nam wel toe na de Novemberopstand en de Januariopstand in de 19e eeuw. Toen plaatsen de families van overleden soldaten kruizen op de heuvel ter nagedachtenis. De heuvel heeft vele dreigingen doorstaan. In de tijd van de Sovjet-Unie werden de kruizen steeds verwijderd, aangezien religie in het land verboden was. Elke keer als de kruizen werden verwijderd, plaatsten mensen ze even later weer. De Sovjet-Unie wilde zelfs een dam bouwen om de heuvel onder water te zetten, maar dit is nooit gebeurd.

Sinds de onafhankelijkheid in 1990 neemt het aantal kruizen weer toe. In 1993 bracht paus Johannes Paulus II een bezoek aan de heuvel en noemde het een plek van hoop, vrede, liefde en opoffering.

Kryžių kalnas (Góra Krzyży).JPG
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Heuvel_der_Kruisen&oldid=688422"