Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Heidi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heidi en haar grootvader.

Heidi is de hoofdpersoon van twee romans. Het is geschreven door Johanna Spyri. De titels van de twee romans zijn: "Heidis Lehr- und Wanderjahre" en "Heidi kann brauchen, was es gelernt hat". Het is inmiddels naar het Nederlands vertaald.

Het verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Heidi is een weeskindje dat wordt grootgebracht door haar tante Dete. Als Heidi 5 jaar is brengt Dete haar op de berg naar haar grootvader (ook wel eens genoemd "Alm oom" of Oom-op-de-berg) omdat Dete voor werk naar Frankfurt moet. Heidi brengt hier een paar jaren door met de geitenhoeder Geiten-Peter en zijn grootmoeder.

Een paar jaar later komt Dete terug en neemt Heidi mee naar Frankfurt om daar een steun voor een gehandicapt meisje, Klara, te zijn. Zij en Klara worden hartsvriendinnen. Maar Heidi krijgt heimwee en heeft veel verdriet. Klara is zo gehecht aan haar dat ze niet wil dat Heidi weg gaat. Uiteindelijk mag Heidi toch naar huis en Klara wordt gezegd dat zij over een tijdje naar Heidi mag. Als dat niet door gaat, gaat de dokter van Klara op bezoek bij Heidi en vertelt als hij thuiskomt alles aan Klara. Een jaar later mag Klara gaan en gaat eerst een tijd kuren in Badragas. Daarna mag zij de berg op. Ze mag logeren bij Heidi en wordt zo sterk dat ze weer kan lopen. Grootmama (de oma van Klara) is daar verbaasd over. Om Oom-op-de-Berg te bedanken zorgt ze ervoor dat Heidi nooit in haar leven bij andere mensen haar brood hoeft te verdienen. Als Klara naar huis gaat, blijft Heidi op de berg, daar is zij heel gelukkig om.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Heidi&oldid=688322"