Heftruck
Een heftruck of vorkheftruck is een op benzine of elektrisch aangedreven industriële vrachtwagen die wordt gebruikt om materialen over korte afstanden op te tillen en te verplaatsen. De vorkheftruck is in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door verschillende bedrijven, waaronder Clark en Yale & Towne Manufacturing. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het gebruik en de ontwikkeling van de heftruck wereldwijd enorm uitgebreid. Vorkheftrucks zijn een onmisbaar apparaat geworden in de productie en opslag van vele soorten materialen. Tegenwoordig kom je ze ook tegen als landbouwwerktuig om hooibalen op en van wagens te halen. Deze heftrucks zijn aangepast aan het veldwerk.
Geschiedenis
In het begin van de 20e eeuw ontstonden de eerste heftrucks die op spoorwegperrons werden gebruikt voor het verladen van goederen en bagage. Ook voor in de fabrieken zocht men naar til-middelen die door één persoon bedient kon worden omdat arbeidskrachten verminderden om in de Eerste Wereldoorlog mee te vechten. De eerste elektromotoren werden toegepast en ook de hydrolische (oliedruk) mogelijkheden verbeterden tussen 1920 en 1930. Ook werden de pallets waarop de goederen werden geplaats kregen standaardmaten. Het begin van de Tweede Wereldoorlog stimuleerde, net als de Eerste Wereldoorlog, het gebruik van vorkheftrucks in de oorlogsinspanning in havens, vliegvelden, bij de spoorwegen, vrachtautoverkeer en in fabrieken. Na de oorlog werden efficiëntere methoden voor het opslaan van producten in magazijnen ingevoerd. Magazijnen hadden meer wendbare vorkheftrucks nodig die grotere hoogten konden bereiken en er werden nieuwe vorkheftruckmodellen gemaakt die aan deze behoefte voldeden. Tijdens de jaren 1950 en 1960 werd de veiligheid van de heftruckchauffeur een punt van zorg vanwege de toenemende hefhoogtes en gewichten en de toename van ongevallen. Veiligheidsvoorzieningen zoals lastbegrenzingen en bestuurderskooien, ook wel beschermdaken genoemd, werden toegevoegd aan vorkheftrucks die in dit tijdperk werden geproduceerd. Heftruckchauffeurs kregen veiligheidstrainingen en moesten gediplomeerd zijn.
Verschillende soorten
Vorkheftrucks zijn er in vele variaties en laadvermogens. In een typische magazijnomgeving hebben de meeste vorkheftrucks een til- en laadvermogen tussen de 1000 en 5000 Kg (1-5 ton). Grotere machines, tot 50 ton hefvermogen, worden gebruikt voor het heffen van zwaardere lasten, inclusief geladen zeecontainers. Er zijn ook hef-inrichtingen die op een tractor gemonteerd kunnen worden. Op een shovel kan in plaats van een bak ook een vork geplaatst worden, zodat het een heftruck wordt.