Heerlerbaan
Heerlerbaan is een stadsdeel van de gemeente Heerlen. Dit stadsdeel telt 9.872 inwoners. De Heerlerbaan bevat onder andere een kerk, winkel- en woongebied.
Heerlerbaan betekent niet "baan (= weg) naar Heerlen" maar "baan (= weg) voor het leger". Het woord "Heer" is het oud Nederlands en huidig Duits voor "landmacht". De weg die de Romeinen aanlegden als 'heerbaan' van Tongeren via Maastricht naar Keulen is nu de drukste weg door de wijk Heerlerbaan. Aan de ene kant van de weg wonen de meeste mensen en dus ook de meeste kinderen. Een beetje dom dus om de basisschool aan de andere kant van die weg te bouwen.
Tussen Heerlerbaan en Heerlen-Centrum ligt de Heesberg. Die is niet echt hoog, maar aan de zijde van Heerlen-Centrum erg stijl. Niet zo leuk wanneer je vanuit de middelbare school in het centrum terug fietst naar Heerlerbaan. Maar dat hoort er gewoon bij.
In Heerlerbaan ontspringt de Caumerbeek. Vroeger stroomde de Caumerbeek door een verwilderd, zompig bosje, waar je als kind prachtig kon spelen. In de tijd dat er nog geen wasautomaten waren, werd dat thuis niet zo leuk gevonden. Nu stroomt de Caumerbeek ondergronds door een keurig, droog parkje. Het dal van de Caumerbeek zorgt er voor dat een deel van Heerlerbaan dieper ligt dan de rest. De straten naar dat deel lopen dus behoorlijk schuin. Kinderen gebruiken dat graag om heel snel naar beneden te razen op skeelers, skateboards, in een bolderkar, noem maar op. Op het diepste punt ben je dan op z'n snelst. En natuurlijk op z'n gevaarlijkst in het verkeer. Bij mij is het altijd (nog net) goed gegaan.
Heerlerbaan grenst bij De Locht aan Duitsland. Vroeger stond daar een heuse grenspost met (altijd open) slagboom en (altijd afwezige) douaniers. Nu is zelfs dat er niet meer. En omdat het dialect ook overal bijna hetzelfde is en het geld ook hetzelfde is, betekent die grens met Duitsland niet meer dan de grens met Kerkrade. Winkelen en uitgaan in Aken is heel normaal.
Stadsdelen: Hoensbroek | Heerlerheide | Heerlen-Stad | Heerlerbaan |