Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Mobiele telefoon

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Gsm)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mobiele telefoon

De mobiele telefoon is, net zoals een vaste telefoon, een apparaat waarmee je kunt bellen. Het voordeel is dat een mobiele telefoon dit draadloos kan. Waar een vaste telefoon aangesloten moet zijn op het netwerk met een kabel, kan een mobiele telefoon ontvangst krijgen via zendmasten.

Geschiedenis

In de jaren 50 begon het met de opzet van een semi-openbaar netwerk van mobilofoons. In die tijd was de verbinding simplex en moesten de mensen nog overroepen. Dat was om dan te kunnen luisteren en te praten, dus kon je toch niet tegelijkertijd praten.

In de jaren 70 ontstonden de autotelefoon-netwerken ook wel de ATF. De netwerken gebruikten frequenties van 150 MHz dus dat is net iets meer dan een radio. Het aparte hiervan is dat als je dit in je auto had zitten en aan het rijden was en ondertussen ook aan het bellen was dat je dan in overtreding was.

ATF

In 1980 werd ATF-1 geïntroduceerd die ook op 150 MHz werkte (dat is iets meer dan een radio van nu). Alleen werkte het niet zo goed want de persoon die belde moest weten in welke van de 3 gebieden in Nederland die persoon zich bevond. Al na 3 jaar zat het systeem helemaal vol: 1985 was dan ook het jaar dat ATF 2 werd geïntroduceerd. In Scandinavië was het concept bedacht: Nordic Mobile Telephone. Deze had een hogere frequentie namelijk 450 MHz, moet je nagaan dat een televisie 600 MHz als frequentie heeft. Deze beviel blijkbaar goed want na 2 jaar zat ook dit systeem vol. 

4 jaar later vormde ATF 2 en de uitbereiding daarvan ATF 3. Deze werkte op 900 MHz en dat is ongeveer net zo veel als een kleine mobiel in onze tijd. Ook de mobieltjes werden anders want de antennes werden steeds kleiner, en ook kregen ze langere vermogens ook was het handig dat er meer mensen aangesloten konden worden. In 1997 is ATF-net opgeheven. En de frequenties van ATF 1 waren vrijgegeven voor de kerkradio’s. Het aparte is dat vroeger kleine telefoons meer in waren en nu komen er steeds meer grotere telefoons.

GSM

De meeste mensen denken in Nederland dat het een afkorting is voor ’geen snoer meer’ maar de echte afkorting is Global System for Mobile Communications. De GSM is het meest gebruikte systeem voor mobiele telefoons. In 210 landen gebruiken meer dan 3 miljard mensen GSM. Bijna alle providers hebben een eigen GSM zendmast, T-mobile heeft er een die 60 meter hoog is.

Moderne telefoons

Tegenwoordig gebruiken veel minder mensen een telefoon met knoppen. Veel mensen gebruiken nu een smartphone. In alle soorten merken en kleuren. Dat laatste is erg opvallend, vroeger was het namelijk alleen zwart of wit. En als je geluk hebt kon je nog of een blauwe, of een rode mobiel krijgen. De bekendste moderne telefoons zijn onder andere de merken Apple en Samsung. Apple heeft de iPhone en Samsung de Samsung Galaxy, Core etc.

Ontwikkeling mobiel 1992-2014

Bluetooth

Dankzij Bluetooth kun je de mobiele telefoon ook voor allerlei versterkers gebruiken.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mobiele_telefoon&oldid=738847"