Bluetooth

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van Bluethooth
Bluetooth kaart voor in een laptop
Bluetooth op een USB-stick (of dongle)

Bluethooth is een technologische afspraak om draadloos verbinding te leggen tussen verschillende apparaten. Je kunt met bluetooth bijvoorbeeld draadloos contact leggen tussen je mobiele telefoon en de computer. De apparaten kunnen maximaal 100 meter uit elkaar staan. Meestal wordt bluetooth gebruikt tussen apparaten die maximaal 10 meter uit elkaar staan. Om contact te leggen tussen de verschillende apparaten worden radiogolven gebruikt. De techniek is bedacht door het bedrijf Ericsson uit Zweden in 1994. De maximale snelheid van bluetooth is 24 megabits per seconde. In veel gevallen zal de overdrachtsnelheid veel lager zijn.

De naam Bluetooth is afkomstig van Harald Blauwtand, een vikingleider die er mede voor gezorgd heeft dat vikingen veranderden van plunderaars van Europa tot handelaren. Beroemd zijn de Jelling stenen van hem, waarop staat dat hij zich tot het christendom heeft laten bekeren. Omdat Blauwtand daarmee Europa heeft geholpen met betere onderlinge verbindingen, werd zijn naam genomen voor de verbindingen op het internet. Het logo van Bluetooth bestaat uit de letters van Harald Blauwtand (H en B) in het runenschrift.

Externe link

Bluetooth: viking en internetverbinding

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bluetooth&oldid=510451"