Harald Blauwtand

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doop van Harald Blauwtand

Harald Blauwtand ook wel Harald I van Denemarken of Harald Blaatand genoemd, was een leider van de Vikingen in de 10e eeuw. Hij werd vooral bekend vanwege zijn bekering tot het christendom. Daarmee heeft hij een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Europa. De Vikingen richtten immers veel plunderingen in de tijd na Karel de Grote aan. Daardoor heeft Europa zich in de 9e en 10e eeuw niet zo goed ontwikkeld. Toen de Vikingen dankzij hun overgang naar het christendom zich meer gingen ontwikkelen als handelspartner, kwam de Europese economie in een stroomversnelling.

De steen van Jelling

Van zijn bekering heeft Blauwtand enkele stenen laten beschrijven. De stenen staan bij het plaatsje Jelling, in Denemarken. Er staat op: "Harald, koning, liet deze steen maken ter herinnering aan Gorm, zijn vader en Thyra, zijn moeder. De Harald die geheel Denemarken en Noorwegen won en de Denen christenen maakte." In Utrecht staat vlakbij de Dom een kopie van een van de stenen.

Bluetooth

De naam van Blauwtand leeft ook voort in de computerwereld. Dat is vanwege zijn naam die gegeven werd aan een internetprotocol dat verschillende apparatuur met elkaar laat communiceren. Het zorgt ervoor dat je mobiele telefoon over de boxen te horen is. Dan zet je de "Bluetooth" aan.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Harald_Blauwtand&oldid=688265"