Gorilla's

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorilla's
Gorilla

Gorille des plaines de l'ouest à l'Espace Zoologique.jpg

Ernstig bedreigd
Leefgebied Centraal Afrika
Leefomgeving Oerwoud
Behoort tot de Hominidae

Distibución gorilla.png

Portaal Portal.svg Biologie

Een gorilla (Gorilla) is een mensaap. Het behoort tot de zoogdieren en primaten. De gorilla komt voor in een klein gebied van Centraal-Afrika.

Soorten

Er zijn twee soorten gorilla's en twee ondersoorten:

  • Westerse Gorilla (Gorilla gorilla)
    • Cross River gorilla (Gorilla diehli)
  • Oostelijke berggorilla (Gorilla beringei)
    • Gorilla's van Grauer (Gorilla beringei graueri)

Kenmerken

Een gorilla heeft een sterk lijf. Een mannetjes gorilla kan 180 tot 200 kilo zwaar worden. En een vrouwtjes gorilla kan 70 tot 110 kilo zwaar worden. Een gorilla wordt ongeveer 2.20 meter lang en kan 30 jaar oud worden. Een gorilla krijgt een bos haar als hij nog jong is en als hij volwassen is wordt dat hele harige minder.

Van de gorilla zijn de armen sterker dan de benen. Een volwassen gorilla klimt zelden in bomen, daar is hij te zwaar voor. Jonge gorilla's klimmen wel graag.

Berggorilla (Gorilla beringei beringei)

De gorilla eet vooral: vruchten, stengels, schors van bomen, wortels en bladeren. Gorilla's zijn de enige vegetarische apen, ze eten geen vlees, eieren of insecten. Een gorilla heeft vrijwel geen natuurlijke vijanden. Alleen de mens is een bedreiging voor de gorilla. Aan de ene kant omdat er nog steeds mensen op gorilla's jagen (ook al zijn ze beschermd), aan de andere kant doordat de oerwouden steeds kleiner worden door het kappen van bomen. Daardoor wordt het leefgebied van gorilla's steeds kleiner.

Gorilla's leven in het wild meestal 35-40 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gorilla%27s&oldid=774467"