Espresso

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van een klassieke espresso

Espresso is een soort koffie uit Italië. Espresso zit meestal in een klein kopje. Het is gemaakt van heet water dat onder hoge druk door een kleine hoeveelheid koffie wordt heen geperst. De hoeveelheid koffie is fijn gemalen. Espresso zelf is erg sterk van smaak en wordt daarom ook in kleine hoeveelheden gedronken. De espresso werd in 1822 bedacht door Louis Bernard Rabaut. Hij wilde een manier van grote hoeveelheden koffie snel koffie te maken. Rond 1900 werd deze manier ook mogelijk door een kopje koffie. In 1901 kwam ook het eerste espressoapparaat op de markt. Hierdoor was espresso voor een grote groep mensen beschikbaar en werd gedurende de 20e eeuw steeds populairder.

In Italië wordt een kopje espresso caffè genoemd. Een goede espresso heeft een bruin cremalaagje, waarin vetten en suikers zitten. Er zijn diverse soorten espresso. Zo is er de doppio, de ristretto, de caffè lungo en de caffè americano. Soms wordt er ook melk aan toegevoegd, waardoor onder andere de cappuccino, de latte macchiato en de caffè latte kunnen ontstaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Espresso&oldid=550615"