Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Emily Brontë

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een close-up van Emily Brontë van een schilderij waarop ze samen met haar twee zusters staat. Het schilderij is geschilderd door haar broer Branwell.

Emily Jane Brontë (Thornton, 30 juli 1818Haworth, 19 december 1848) was een Brits schrijfster. Samen met haar zussen Charlotte Brontë en Anne Brontë vormden ze de drie gezusters Brontë, bekend vanwege hun romantische boeken. Haar broer Branwell Brontë was ook schrijver, maar daarnaast schilder. Emily Brontë schreef gedurende haar korte leven een aantal gedichten en slechts één boek: Woeste Hoogten (1847).

Emily werd geboren in Thornton in Yorkshire. In 1821 verhuisde het gezin naar Haworth, waar haar vader dominee was. De drie zusters genoten een goede opvoeding en hadden grote interesse in literatuur. Als kind schreef Emily al verhalen over zelfbedachte landen, maar weinig hiervan is bewaard gebleven. Charlotte en Emily gingen later naar dezelfde school in Brussel. Emily had in deze periode veel heimwee naar het Engelse platteland, voornamelijk de heide. Ze stierf uiteindelijk op 30-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose. Hieraan zouden de andere twee zusters ook sterven.

Emily heeft samen met haar zusters een dichtbundel geschreven, die in 1846 uitkwam. Een jaar later zou ze haar enige boek publiceren: Woeste Hoogten. Woeste Hoogten volgt in grote lijnen de liefde tussen meneer Heathcliff en Catherine Earnshaw, die niet alleen voor henzelf maar ook voor iedereen om hen heen slopend is. Anders dan haar zusters werk is Woeste Hoogten een stuk eenvoudiger geschreven, vooral qua taalgebruik. Woeste Hoogten behandelt daarentegen wel veel psychische problemen en heeft een ingewikkeldere verhaalstructuur. Nadat het boek uitkwam, werd het gezien als te zwaar en te deprimerend. Tegenwoordig wordt het als een van de belangrijkste boeken uit de Engelse literatuur beschouwd en is het verschillende malen verfilmd of verwerkt als toneelstuk.

Brontë gebruikte altijd de naam Ellis Bell, een mannelijke schuilnaam. Ze deed dit expres, zodat lezers haar als man zouden zien. In het Engeland van die tijd was het zeker niet verboden voor vrouwen om een boek te publiceren, maar veel vrouwelijke schrijvers waren bang dat hun werk niet serieus genomen werd als ze hun eigen naam gebruikten. Haar zusters en ook "schrijver" George Elliot deden dit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Emily_Brontë&oldid=649103"