George Eliot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Eliot op haar 30e

Mary Anne Evans, beter bekend als George Eliot (Nuneaton, Warwickshire, 22 november 1819 – Londen, 22 december 1880), was een Brits schrijfster en dichteres. Daarnaast was ze ook vertaler en journalist. Hoewel Eliot in een tijd leefde waarin vrouwen boeken konden publiceren, gebruikte ze een mannelijk pseudoniem. Eliot was namelijk bang dat mensen haar werk niet serieus zouden nemen. Tegenwoordig wordt Eliot gezien als een van de meest toonaangevende schrijfsters uit het Victoriaanse tijdperk.

Haar bekendste roman is waarschijnlijk Middlemarch (1872). Het boek gaat over het burgerlijk leven in een kleine stad. Het is een psychologische roman en behandelt onderwerpen die nog steeds van deze tijd zijn. Hoewel Eliot eerst maar één hoofdpersonage wilde, werden dit er meerderen. Elke hoofdpersoon moet in het boek leren van zijn of haar fouten. Hierdoor moeten ze hun idealen wat bijstellen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_Eliot&oldid=659687"