Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Embleem

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Een embleem kan gebruikt worden als symbool voor bijvoorbeeld een land. Hoewel een hoop landen naast een vlag een heraldisch wapen hebben, zijn er ook landen met een embleem. Voorbeelden hiervan zijn Frankrijk en Italië.

In principe lijken een embleem en een wapen veel op elkaar. Alleen is een wapen opgesteld volgens de regels van de heraldiek. Dit zijn regels uit de middeleeuwen die beschrijven wat wel en wat niet toegestaan is als wapen. Bij een embleem gelden deze regels niet. Wapens die dus buiten de regels van de heraldiek vallen kun je een embleem noemen. Ook een embleem maakt gebruik van symboliek.

Naast een wapen en een embleem bestaat er ook nog een grootzegel. Alleen de Verenigde Staten hebben deze. Een grootzegel verschilt van de twee anderen, aangezien deze altijd rond is en rand met letters heeft. Het midden heeft vaak een afbeelding.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Embleem&oldid=520344"