Eijsden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?
Eijsden
Flag of Eijsden.png Eijsden wapen.svg
Map - NL - Municipality code 0905 (2009).svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Limburg
Gemeente Eijsden-Margraten
Oppervlakte
Inwoners 4407 (in 2013)
Dichtheid
Postcode(s) 6245
Netnummer(s) 043
Portaal Portal.svg Limburg (Nederland)

Eijsden (Limburgs: Eèsjde) is een plaats in de Nederlandse provincie Limburg. In 2020 telde Eijsden 9528 inwoners. Tot 1 januari 2011 maakte Eijsden samen met Gronsveld uit van de gemeente Eijsden, die later samen ging met Margraten tot de gemeente Eijsden-Margraten. Eijsden is makkelijk te bereiken via de A2.

Eijsden heeft 2 basisscholen: De Tangram en De Cramignon.

de scholen zitten aan elkaar vast.

op de tanggram is het drukker als op de cramingon

Tussen Eijsden en Oost-Maarland liggen de Eijsden Beemden , een natuurgebied waar je kunt wandelen. Als het goed gevroren heeft kan je er ook schaatsen op een plas. Er lopen hier ook konikpaarden en runderen, dat soort heet galloways.

In Eijsden staat ook een oud kasteel hier kun je ook kunt wandelen in de kasteeltuinen. Het kasteel is gebouwd in 1636. Het kasteel is gelegen aan de rivier de Maas en achter het kasteel lichen ook geheimen vissers hutten . In het kasteel leeft nog steeds een graaf en een gravin. Je kan er ook zelfs picknicken.In Eijsden komt de Maas vanuit België ons land binnen.

Eijsden heeft ook twee voetbal clubs SVME en VV Eijsden. SVME is opgericht in 1954. Hier tegen aan ligt ook een tennisvereniging die TVE Eijsden heet (tennis vereniging Eijsden). je kan in Eijsden ook boogschieten HBS Eijsden. de club is opgericht in 1894. de club was in 2012 Nederlands kampioen! dan heb je nog iets voor de diploma´s A B C. Zwemclub Eijsden! Zwemclub Eijsden is opgericht in 1972. Het is lid van de koninklijke Nederlandse Zwembond [ KNZB ].

In Eijsden zijn veel rustige picknick plekken en je kunt af en toe even rusten geniet van het fijne Heuvelland. En in de Diepstraat word er een keer per jaar een Diepstraat feest gehouden dan kan je je spullen verkopen wat je niet meer nodig hebt

In Eijsden liggen ook een paar restaurants de bekendste zijn aan het bad en Lameus.

En natuurlijk is er in de zomer tijd voor een ijsje bij Angelattie!

en als je even geen zin hebt in koken kom naar een restaurant! bijvoorbeeld Lameus en nog veel meer leuke dingen!!

er wordt ook veel feest gevierd bijvoorbeeld carnaval, pasen, sinterklaas, bronk , kerst en natuurlijk ook je verjaardag!!! er zijn nog meer feesten!

Je kunt er van alles doen.

Met sinterklaas is er altijd een intocht en de harmonie de rode en de blauwen er zijn ook altijd heel veel pieten bij.

Er zijn 2 supermarkten de Plus en de Lidl.


In Eijsden is ook een station genaamd station Eijsden. Dat is gebouwd in 1861 en is vooral bekend geworden door Wilhelm II. Wilhelm II was de keizer van Oostenrijk. Wilhelm II is geboren op 27 november 1859. Hij is geboren in Berlijn in Duitsland en hij was de baas van het leger van Oostenrijk. Hij vroeg aan het einde van de eerste Wereldoorlog asiel aan in Nederland. Hij kwam toen aan op station Eijsden. Dat was op 10 November 1918. Uiteindelijk besloot het kabinet om de keizer in afwachting van een definitief besluit toestemming te verlenen zich op kasteel Amerongen (in de gemeente Amerongen in de provincie Utrecht) te vestigen. In de ochtend van 11 november vertrok de hoftrein uit Eijsden. Pas veel later keerde de rust terug. Op 10 mei 1919 verleende de Nederlandse regering Wilhelm II overleed in 1941 in huis Doorn (in de gemeente Doorn in de provincie Utrecht)dat hij in 1919 had gekocht.

Vroenhof

De kern van Eijsden is onderdeel van het rijksbeschermd gezicht Eijsden. De Vroenhof hoort ook bij dit beschermd dorpsgezicht. De Vroenhof heeft 7 rijksmonumenten, dit zijn bijna allemaal woningen. In de kern van Eijsden liggen verschillende kerken. Een daarvan is de Sint-Christina kerk, deze ligt aan de Vroenhof. De kerk is een rijksmonument. Aan de vroenhof lag al in de 12de eeuw een gebouwencomplex met daarin een rechtbank.

Op de Vroenhof staat een standbeeld met 6 mensen. Ook ligt er een ijssalon, die Angelati heet. Angelati heeft op de Vroenhof een terras. Café 't Kelderke en zijn terras liggen beide op de Vroenhof.

Op de Vroenhof kunnen auto's parkeren, behalve op donderdag want dan is er in de middag markt. Op de markt staan een kaaskraam, een viskraam, een vleeskraam, een kledingkraam en een hapjeskraam.


2021 Eind januari begin februari heeft het na jaren eindelijk weer gesneeuwd! Veel mensen hadden veel pret en plezier, maar het duurde niet lang voordat het in midden februari weer opeens 20 graden werd! Veel mensen in zijn of haar korte broek, T-shirts met korte mouwen en natuurlijk ijsjes eten! Dus als je hier in Eijsden bent of woont kan het weer heel snel veranderen. dat is soms fijn maar soms ook niet.

Poelveld is een wijk van de Nederlandse gemeente Eijsden en Margraten. In de wijk Poelveld liggen twee scholen, de Tangram en de Cramignon. De bouw van Poelveld begon in 2009. De eerste woningen waren klaar in 2010 en ook De Tangram. Het originele plan was om 650 woningen te bouwen. Veel straten in Poelveld zijn vernoemd naar een bloem of een vogel, zoals Koekoeksbloem en Groene Specht

Margraten begraafplaatsen

er zijn in Margraten ook begraafplaatsen. de begraafplaats is van Amerikaanse mensen die dood zijn gegaan in de oorlog.

ze hebben Nederland daardoor wel gered.

Externlink


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eijsden&oldid=659676"