Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Duin

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Duinen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hert in de duinen van: "de Zilk"

Duinen zijn natuurlijke (dus niet door mensen aangelegde) hoge zandbergen, die zorgen dat de zee niet het land in kan stromen. Ze worden ook wel vaagbodems genoemd. De duinen liggen langs de kust. Duinen vind je op de Waddeneilanden, langs de kust van Noord- en Zuid-Holland en in Zeeland. Duinen ontstaan door zand dat tot een grote heuvel is geblazen. Het zand wordt door de zee aangevoerd. Een duin ontstaat door het verwaaien van zand tot een heuvel. Het helmgras het helmgras is het gras dat groeit bij de duinen om het bij elkaar te houdt. Het grootste deel van de Nederlandse duinen bestaat uit grijze duinen.


Dieren in de duinen

Herten in de duinen

In de duinen zijn veel dieren te vinden. Vooral herten kun je veel zien. Als je geluk hebt, kun je ook vossen, konijnen of als je heel veel geluk hebt dassen zien. De dieren in de duinen genieten erg van de natuur. Mensen gaan soms naar de duinen voor een wandeling of om mooie foto's te maken van dieren (zie afbeelding). Natuurfoto's met herten erop zijn meestal makkelijker te maken dan bijvoorbeeld die van vossen of zelfs dassen. Weet je wat? Ga zelf eens lekker in de duinen wandelen en foto's maken! Hieronder wat tips voor als je dit ook echt gaat doen.

Tips voor de perfecte natuurfoto

  1. Zorg dat je in de goede duinen bent; namelijk duinen waarbij je ver de natuur in mag
  2. Sluip langzaam dichter bij het dier om te voorkomen dat hij weggaat
  3. Neem een paar foto's tegelijk
  4. Kijk alvast als je nog in de duinen bent of de foto's gelukt zijn, is het niet gelukt, dan kan je waarschijnlijk nog een foto maken (er zijn zoveel herten)
  5. Als je een perfecte hebt, zet hem dan op Wikikids! (hoeft niet, maar is wel leuk)
Een groep herten
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duin&oldid=675022"