Corneille

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corneille
Guillaume Cornelis "Corneille" van Beverloo (1995).png
Corneille in 1995
Persoonlijke informatie
Volledige naam Cornelis Guillaume van Beverloo
Bijnaam Corneille
Land België België
Geboortedatum 3 juli 1922
Geboorteplaats Luik (stad)
Overleden 5 september 2010
Overleden te Parijs
Gehuwd met /
relatie
Henny Riemens
Carrière
Beroep beeldhouwer, keramist, collagist, graficus, fotograaf, illustrator, wandschilder, kunstschilder, tekenaar, pentekenaar, pastellist, sieraadontwerper
Bekend van felle sprengen kleuren
Actief ca. 1945-2005
Genre(s) diervoorstellingen, Cobra (kunst)
Label
Website
https://rkd.nl/explore/artists/18369
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Corneille (werkelijke naam Guillaume Cornelis Beverloois) was een schilder die op 3 juli 1922 geboren werd in Luik en overleed op 5 september 2010 in in Parijs en ligt begraven op de begraafplaats inAuvers-sur-Oise (Frankrijk), waar in 1890 ook Vincent van Gogh werd begraven. Hij groeide op in Nederland en woonde vanaf 1950 meestal in Parijs. Corneille hoorde tot de zogeheten Cobra-groep. Die bestond uit schilders (en ook schrijvers) uit Denemarken, België en Nederland. De naam van de hoofdsteden van die landen zit in het woord Cobra verborgen. Een ander bekend, Nederlands lid van de groep was Karel Appel (beroemd van de uitspraak "Ik rotzooi maar wat an."

In 1950 verhuisde hij van Amsterdam naar Parijs waar hij tot 1968 samenwoonde met de fotografe Henny Riemens (1928-1993). Het paar trouwde in 1955 te Amsterdam en reisde meermalen naar andere delen van de wereld: Noord-Afrika, Noord-Amerika, de Antillen en Zuid-Amerika.

Schilderwerk

Corneille volgde kunstcursussen aan de Amsterdamse Rijksacademie, tussen 1940 en 1942. In 1946 hield hij in Groningen zijn eerste expositie.

Corneille maakte vooral schilderijen waar vogels, katten, bloemen en mensen op stonden. Daarnaast maakte hij gebruik van felle kleuren, zoals rood, blauw, geel, groen en roze.

Galerij

Prijzen en onderscheidingen

  • Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw
  • 1956 , Guggenheim Prijs Nederland

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Corneille&oldid=725077"