Karel Appel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Appel (foto 1974)

Karel Appel (Amsterdam, 25 april 1921 – Zürich, 3 mei 2006) was een wereldberoemde Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer van zogeheten moderne (non-figuratieve) kunst. Hij wordt ook wel gezien als een late vertegenwoordiger van het expressionisme. Hij maakte deel uit van de groep kunstenaars, die eind Jaren 40 / begin Jaren 50 van de 20ste eeuw als de groep COBRA aan de weg timmerden.

Een smet op de carrière van Karel Appel is zijn pro-Duitse houding tijdens de Bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Die werd weliswaar ingegeven door puur opportunisme (eigenbelang) om op die manier aan materiaal voor zijn werk te komen (dat was toen bijzonder schaars), maar pleit natuurlijk niet voor hem.

Van Karel Appel is ook een gevleugelde uitspraak bekend, namelijk "Ik rotzooi maar wat an". Dat is precies wat sommigen van zijn werk vinden.

Karel Appel werkte aan één kunstwerk tegelijk, en hij allemaal uitspraken zoals:  Ik leg het er tegenwoordig flink dik op, ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan, ik gooi d'r soms hele potten tegelijk op

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Karel_Appel&oldid=510866"